VAROVANJE

Jeklene ovire na danskem dvoru

Okolico kraljeve rezidence bodo zaprli za promet. Ukrep naj bi znižal tveganje za teroristični napad.
Fotografija: Ljudje napolnijo trg do zadnjega kotička, kadar kraljevi praznujejo rojstni dan.
Odpri galerijo
Ljudje napolnijo trg do zadnjega kotička, kadar kraljevi praznujejo rojstni dan.

Okolica danske kraljeve rezidence, gradu Amalienborg v Københavnu, bo kmalu zaprta za ves promet, gre za ukrep, s katerim naj bi znižali tveganje za morebitni teroristični napad. Po novem avtomobili ne bodo več smeli voziti po trgu, je sporočila kraljeva palača, ukrep pa ne velja za pešce in kolesarje.
Do gradu Amalienborg se ne bo več dalo z avtom. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Do gradu Amalienborg se ne bo več dalo z avtom. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Postavili bodo 52 jeklenih ovir, s katerimi bodo zaprli štiri vhode na trg, tako je namreč predlagala danska policija. Še dodatnih 13 jeklenih ograj bo vozilom preprečilo vstop v bližino gradu. »Seveda moramo zagotoviti varno gibanje na trgu, zato bomo poskrbeli tudi za stalno varovanje,« je dejal namestnik direktorja Amalienborga Nikolaj Jensen. Kraljeva palača je sporočila, da je namen ukrepa povečati varnost na trgu, ko se tam zbere večja množica ljudi. Ne le ob večjih dogodkih, denimo ob praznovanju rojstnega dne kraljice Margarete II., ampak tudi ob koncih tedna, ko se tam zbirajo ljudje. Potem ko so se na tujem spopadali s terorističnimi napadi, v katerih so tovornjaki in druga vozila zapeljali v ljudi, se je danska kraljeva palača s policijo odločila, da bodo osrednji trg zaprli za ves promet.


Amalienborg je eden od najbolj obiskanih krajev v Københavnu, na tisoče ljudi z Danske in tudi turistov ga obišče, zlasti v poletnih mesecih pa seveda ob rojstnih dnevih kraljevih, a tudi zato, da bi si ogledali menjavo kraljeve straže, ki grad in njegove prebivalce varuje dan in noč.

Grad je sestavljen iz štirih identičnih palač iz obdobja rokokoja okoli osemkotnega dvorišča oziroma trga. Na sredini je kip kralja Fredericka V., ki je dal rezidenco zgraditi. Grad je bil v osnovi zgrajen za štiri plemiške družine, a ko je bila palača Christiansborg poškodovana v požaru leta 1794, je palače kupila kraljeva družina in se preselila. Palača Christiana VII. je kraljičina reprezentančna, palača Christian IX. pa zimska rezidenca. Palača Christiana VIII. je dom princa Joachima, princese Marie in princese Benedikte. V palači Frederik VIII. živi prestolonaslednik princ Frederik z ženo princeso Mary in štirimi otroki, princem Christianom, princeso Isabello, princem Vincentom in princeso Josephino, uporabljajo pa jo tudi za sprejeme in bankete. 
Amalienborg je eden najbolj obiskanih krajev v Københavnu.
Amalienborg je eden najbolj obiskanih krajev v Københavnu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije