DVORNE DAME

Camilla končala stoletno tradicijo

Kraljici soprogi ne bodo več svetovale in jo kratkočasile dvorne dame. Namesto njih je izbrala šest družabnic, žensk, ki jih pozna in jim zaupa.
Fotografija: Camilla in kralj Karel III. želita posodobiti monarhijo. FOTO: Leon Neal/Reuters
Odpri galerijo
Camilla in kralj Karel III. želita posodobiti monarhijo. FOTO: Leon Neal/Reuters

Kralj Karel III. in njegova soproga Camilla sta se odločila, da bosta malce prevetrila in posodobila monarhijo, kjer se mnogi običaji, protokoli in navade niso spremenili že stoletja.

Vse vladarice in soproge vladarjev do zdaj so lahko računale na pomoč in družbo dvornih dam. FOTO: Pa Pa Images Via Reuters
Vse vladarice in soproge vladarjev do zdaj so lahko računale na pomoč in družbo dvornih dam. FOTO: Pa Pa Images Via Reuters

Kraljica Elizabeta II. je bila zvesta tradiciji in težko jo je bilo prepričati v spremembe, njen sin pa se zaveda, da živimo v povsem drugačnih časih, kot so bili med vladanjem njegovega dedka in pradedka ter kraljice Viktorije, po kateri se je Elizabeta v največji meri zgledovala. Karel III. je tako že napovedal, da bo močno oklestil seznam pomembnežev, ki bodo prisostvovali njegovemu kronanju, zmanjšal bo tudi število zaposlenih v svoji uradni rezidenci ter v drugih palačah po državi, vse to, da bi davkoplačevalcem zmanjšal stroške v teh težkih časih.

Njegova soproga pa se je medtem odločila, da bo ukinila mesto dvornih dam. To ne pomeni, da ob sebi ne bo imela pomočnic, le z dvornimi damami jih ne bo več naslavljala, saj se ji to zdi povsem preživeto. Namesto tega se je Camilla odločila, da bo skupini najbližjih žensk nadela naziv kraljičine družabnice.

Nespremenjena pa ostaja njihova naloga, torej kraljici delajo družbo in jo spremljajo na daljših potovanjih, ji svetujejo ter opravljajo tajniška dela. Iz Buckinghamske palače so že sporočili imena šestih novih družabnic, ki bodo skrbele, da bo Camilla obveščena o pomembnih rečeh ter dobro pripravljena na vse, kar jo kot kraljico soprogo čaka. Večina je javnosti nepoznana, kraljica soproga pa jih pozna zelo dobro in jim zaupa. Med njimi so denimo notranja oblikovalka, članica britanske konservativne stranke in Camillina najboljša prijateljica.

Iz palače so še sporočili, da družabnice, enako kot prej dvorne dame, mesečnega plačila ne bodo prejemale, bodo pa dobile povrnjene stroške. Ali so mednje všteti prevoz, prehrana in ostale osnove postavke, ali v to spada tudi nakup večernih toalet in drugih luksuznih, a občasno nepogrešljivih reči, v Buckinghamski palači niso pojasnili. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas