STEVE SCHAPIRO

Slovo filmskega fotografa

Steve Schapiro je ustvaril plakate za hollywoodske uspešnice, tudi Polnočnega kavboja in Botra. Bil je kronist pomembnih družbenih in političnih dogajanj v ZDA.
Fotografija: Leta 2017 je prejel nagrado lucie za dosežke v fotoreporterstvu.
Odpri galerijo
Leta 2017 je prejel nagrado lucie za dosežke v fotoreporterstvu.

Na svojem domu v Chicagu je minulo soboto za rakom na trebušni slinavki umrl znameniti fotograf, 87-letni Steve Schapiro. Skozi svoj objektiv je ovekovečil tako pomembne družbene prelomnice v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot številne znane osebnosti s področja politike, kulture, športa in zabave. Velik pečat je pustil tudi v filmskem svetu.

Rojen v New Yorku je fotografijo odkril že pri devetih letih in se kmalu zatem odločil, da življenje posveti fotoreporterstvu. Njegov vzornik je bil Francoz Henri Cartier-Bresson, začetnik t. i. ulične fotografije, slikar in igralec v nekaj filmih Jeana Renoirja, toda poklica se je izučil pod taktirko rojaka Williama Eugena Smitha, ki je med drugim zaslovel s fotoreportažami iz druge svetovne vojne.

Robert de Niro v Taksistu Foto: steveschapiro.com
Robert de Niro v Taksistu Foto: steveschapiro.com

Schapiru je podaril svoje bogato tehnično znanje in ga spodbudil h kreiranju lastnega fotografskega izraza. Očitno uspešno, saj je Steve že kmalu potem, ko je leta 1961 postal svobodnjakar, začel objavljati v revijah, kot so Life, Newsweek, Vanity Fair, Sports Illustrated, Time in Paris Match. V tistem obdobju je našel navdih tudi v velikih družbenopolitičnih spremembah v ZDA. Spremljal je, denimo, Roberta F. Kennedyja na njegovi predsedniški kampanji in ovekovečil veliki marš na Washington, eno od manifestacij, s katerimi so se Afroameričani borili za državljanske in ekonomske pravice.

V sedemdesetih letih je Schapiro vso pozornost usmeril v kinomatografijo. Ustvarjal je plakate in reklamne fotografije za hollywoodske filme in studio Paramount Pictures ga je najel za uradnega fotografa. Snemanja poznejših velikih uspešnic, kot so Polnočni kavboj z Dustinom Hoffmanom in Jonom Voightom, Boter z Marlonom Brandom, Alom Pacinom, Jamesom Caanom in Robertom Duvallom, ali Kitajska četrt z Jackom Nicholsonom in Faye Dunaway, se niso nikdar začela brez njegovega pritiskanja na fotografski sprožilec. Na snemanju legendarnega Taksista ga je zahteval celo Robert de Niro osebno.

Leta 2007 je prejel nagrado Art Directors Club Cube Award za knjigo Schapiro's Heroes, v kateri je zbral portrete, med drugimi Barbre Streisand, Andyja Warhola, Muhammada Alija, Martina Luthra Kinga mlajšega, Jacqueline Kennedy Onassis, Samuela Becketta in Trumana Capoteja. Njegove fotografije so v številnih zasebnih zbirkah, a tudi muzejih Smithsonian in Getty. Za njim žalujejo žena Maura Smith, s katero sta bila poročena 39 let, in štirje otroci. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas