VRNITEV

Slovenska glasba, ki je žela uspehe na tujem, se vrača

Objavljeno 08. julij 2020 18.05 | Posodobljeno 08. julij 2020 15.35 | Piše: Moni Černe

Po 35 letih se vrača Moulin Rouge, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja žel izjemne uspehe v domovini in tujini.

Matjaž je najuspešneje sodeloval z Alenko Šmid - Čeno.
Slovenska glasbena skupina Moulin Rouge, ki je dobila ime po pariškem zabavišču, je delovala v 80. in 90. letih, vse do leta 2006, a najbolj prepoznavno obdobje je bilo tisto med letoma 1986 in 1991, ko je Matjaž Kosi k sodelovanju povabil pevko Alenko Šmid - Čeno. Moulin Rouge je doživel velik uspeh v tujini, predvsem na Japonskem, pa tudi v Italiji, Nemčiji, Skandinaviji in ZDA. Na Japonskem je duo kraljeval na vrhu lestvic ob boku ali pred Madonno, na nekaterih lestvicah je prehitel
image
Matjaž Kosi se že dogovarja za nastope v začetku prihodnjega leta. FOTO: Osebni arhiv
Michaela Jacksona. Nastopila sta na številnih mednarodnih festivalih v Severni Ameriki, Evropi, na Bližnjem in Daljnem vzhodu, Tajvanu, Japonskem. Moulin Rouge je izdal enajst albumov, od tega tri mednarodne, 18 mednarodnih maksisinglov, veliko singlov, kompilacij in priredb, tudi v kitajskem in japonskem jeziku, prodanih v milijonski nakladi. Zanimivo je, da so pesem My Heart Is Beating Boom uporabljali celo v izraelskih vrtcih za motivacijsko pesem pri evakuacijskih vajah, ker naj bi pomirjevalno vplivala na otroke.

Ta mulo je garal in garal, bil je trmast in vztrajen, izjemno samokritičen, včasih je porabil več mesecev za en komad.

Še danes, 35 let pozneje, je Moulin Rouge eden najuspešnejših slovenskih glasbenih projektov v tujini. Gonilna sila projekta, 55-letni Matjaž Kosi, ostaja največji slovenski izvozni producent, avtor glasbe in besedil. Nekdanji član Videosexa in Martina Krpana, po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik, je poročen s pravnico in oče dveh dečkov, starih štiri in osem. Živi in ustvarja na podeželju, v objemu narave med Moravčami in Zagorjem, napovedal pa je vrnitev na glasbeno sceno.

Pesmi Moulin Rouge, denimo Bye, bye, baby, Johnny je moj, Ne kliči zvezde z neba, Ne, ne, ne, Boys don't cry, Najslajši poljubi,
image
Duo je bil izjemno priljubljen v tujini, celo na Daljnem vzhodu.
so pozitivne, nič kaj tipično slovenske. Ste se tudi zaradi tega zavihteli na tron?

Glasba ti mora dati navdih za ples, veselje, optimizem za voljo do življenja, napredka. Delati veselo, pozitivno muziko ni enostavno, zahteva veliko discipline in veliko kontrolo čustev. Pesem, ki je delana s srcem, je kot rojstvo otroka. Najprej je trpljenje, potem pa neizmerno veselje in sreča, in taka sreča se lahko deli naprej in ne zbledi, kar je dokaz pri vseh pesmih, ki jih slišimo po tridesetih letih in nas še vedno dvignejo.

Najuspešnejše sodelovanje je bilo verjetno z Alenko Šmid - Čeno. Zakaj sta se razšla? Bi lahko spet sodelovala?
Alenka je rekla, da ne bo več pela. Verjetno je mislila, da si zasluži solo kariero, k temu so jo, vem, nagovarjali določeni ljudje v založbi. V njen projekt so precej vložili, rezultat je bil znan. Zavist je včasih lahko bolestna in nekatere je prevzela. Verjamem, da je bilo nekaterim težko gledati 25 let starega mulca, ki mu uspe vse, česar se loti. Vendar je resnica precej drugačna. Ta mulo je garal in garal, bil trmast in vztrajen, izjemno samokritičen, včasih je porabil več mesecev za en komad. Sam načelno nimam zamer ne zadržkov, da bi s komer koli sodeloval. Seveda pod poštenimi pogoji in brez fige v žepu.

Dolgo vas ni bilo v medijih.
Po skoraj desetletju medijske izpostavljenosti sem si zaželel miru. Ne želim se pojavljati v medijih brez tehtnega razloga, nočem biti pogodbeno vezan na rumene novičke. Tega je preveč, eni in isti obrazi, brez vsebine. Veliko časa sem z veseljem podredil starševstvu, kar je najpomembnejše, sem pa stalno aktiven tu in tam, vendar, kot rečeno, se ne reklamiram, nisem dežurna javna osebnost.

V času zadnjih parlamentarnih volitev ste se podali v politiko. Je bil to izlet?
V politiko se v resnici nikoli nisem podal niti ni moj cilj. Bil sem neodvisen kandidat, državljan, ki mu ni bilo vseeno za svojo državo in ki ima precej izkušenj in znanja, da bi stvari premaknil na bolje. Vendar parlament ni pravo mesto za kaj takega, kar je očitno.

Se Moulin Rouge res vrača na sceno?
Res je, časovnica je zaradi znanih razmer nekoliko zamaknjena, ampak bo! Tudi v Sloveniji. Moj projektni studio je končan, sodelujem z vsem svetom, dogovarjamo se za mednarodne dogodke, za Slovenijo pa se zna zgoditi, da bi se videli tudi na odru. Pečat Moulin Rougea je prevelik, da bi ljudem odtegoval njihovo pravico do nostalgije in sreče, zato nastopi morajo biti. Začeli se bodo februarja ali marca naslednje leto. Slišali boste lahko vse hite, ki so zaznamovali najodmevnejše obdobje 80. let. Nastopal bom s pevko v duetu, kot nas ljudje najbolj poznajo, novost bodo pa samostojni nastopi v obliki DJ-seta, kjer bom poleg remiksov hitov vključil še katere zanimivosti iz tega obdobja. Skratka žur, kot mora biti. Novi Moulin Rouge bo imel tradicionalen MR-zvok, morda s kakšnimi novimi dodatki, glede pevke se pustite presenetiti. Preostala glasba, ki jo delam, bo predstavljena pod drugim imenom.

Je lažje ustvarjati zdaj ali je bilo nekdaj?
Lahko bi rekel, da danes, saj ni več rokov in nisi pod pritiskom, pred seboj imaš ves svoj repertoar, na družabnih medijih imaš točen odziv na kakovost svoje glasbe in ni lepšega, kot ko pogledaš na borzo plošč Discogs, kjer se album Moulin Rougea prodaja za 240 evrov, in dobivaš povabila za sodelovanje z uveljavljenimi producenti, ki si jim bil navdih za njihovo glasbeno delovanje. In teh ni malo, po vsem svetu so. To je največje zadoščenje, ki ga ustvarjalec lahko dobi. Izjemno sem užival v studijskem delu v Italiji in tudi doma, premikali smo meje, se še danes pozna.

Če bi sinova hotela po vaši poti, kaj bi jima rekli? Česa, da bo več, trdega kruha ali rožic?
Najprej poklic in izobrazba, glasba pride sama od sebe ali pa ne. Sta pa oba zelo glasbena tipa, ritem, melodija, spomin … Vse dela. Vsekakor bi jima pomagal, a ju ne silim k ničemur, ne h klavirju ne k flavti. Ko bosta začutila klic, bosta pripravljena ali pa ne. Brez trdega kruha ni rožic, ko pa so, jih je lahko veliko.
Deli s prijatelji