VIŽE

Doktor znanosti Alen poje z Mladimi asi (FOTO)

Haložanu Alenu Krajncu so posebno pri srcu Avsenikove pesmi. V času študija v Veliki Britaniji je vodil več pevskih zborov.
Fotografija: Alen Krajnc s plaketo za najboljše besedilo FOTO: Boris Kovačič
Odpri galerijo
Alen Krajnc s plaketo za najboljše besedilo FOTO: Boris Kovačič

Mladi asi so mlad ansambel iz Zasavja, ki se je že lani, po komaj dveh mesecih skupnega muziciranja, predstavil v finalu Festivala narodno-zabavne glasbe Ptuj, in sicer z valčkom A tebe ni. Na Ptuju so bili tudi letos, nastopili so z valčkom Odpuščanje ljubezni, za katerega je besedilo napisal njihov pevec Alen Krajnc in zanj prejel prvo nagrado. Ker so kvintet, igrajo večinoma kvintetovsko glasbo, a tudi druge skladbe iz zakladnice slovenske in tuje zabavne ter popularne glasbe.

»Od nekdaj sem rad pel, harmonika in ljudsko petje sta bila v naši vasi stalnica in vedel sem, da bo tudi moja pot povezana z narodno-zabavno glasbo, saj mi je res všeč in smo jo doma vedno poslušali ob nedeljskem kosilu. Še posebno so mi pri srcu Avsenikove pesmi,« pravi Krajnc, ki je po končani srednji šoli vse svoje življenje pospravil v 32-kilogramski kovček in se odpravil na Univerzo v Nottinghamu, kjer je leta 2017 zaključil enoviti magistrski študij medicinske in biološke kemije.

Zelo rad smuča. FOTO: osebni arhiv
Zelo rad smuča. FOTO: osebni arhiv

Osem let pozneje se je v Slovenijo vrnil kot doktor znanosti na področju organske kemije, študiral je na Univerzi v Oxfordu. In kako je doktor znanosti sploh zajadral v narodno-zabavne vode, smo radovedni? »Glasba me je močno privlačila od mladih nog. Že v najstniških letih sem sodeloval v različnih pevskih sestavih. Za dušo. Tudi v času študija v Veliki Britaniji sem vodil več pevskih zborov, v Oxfordu sem bil dirigent in umetniški vodja na enem od ustanovnih kolidžev te univerze z več kot 600-letno tradicijo,« odgovarja Krajnc, ki rad posluša vse glasbene zvrsti, od jazza, klasike do tehna.

Meni, da bi si narodno-zabavna glasba zaslužila več spoštovanja, zlasti med mladimi, da bi se ohranila za prihodnje rodove, saj gre ne nazadnje za kulturno identiteto vseh nas. »Sicer pa se mi zdi, da se glasba in znanost odlično dopolnjujeta, gre za zelo dobro kombinacijo,« pravi Krajnc, ki ponosno obleče narodno nošo. V slednji smo ga videli tudi na ptujskem festivalu.

Kot pravi, je precej adrenalinski tip človeka. »Zato rad skačem po odru in pod njim (smeh). Zelo rad tudi smučam, zlasti po švicarskih ali francoskih Alpah. Zelo rad gobarim, in ko je sezona jurčkov, točno vem, kje jih najti,« nam smeje se zaupa Haložan, ki je razpet med Ljubljano, Zasavjem in najstarejšim mestom v Sloveniji Ptujem ter Halozami, kjer je odraščal in vzpostavil spoštljiv odnos do tega okolja. Kot pravi muskonter veliko časa preživi v avtu. »Ob trenutnih aktivnostih v mojem življenju, stoodstotno se posvečam raziskovalnemu delu ter glasbi, si mi še ni uspelo ustvariti družine. To pa ne pomeni, da se ne ozrem za lepim dekletom. Predvsem na kakšni veselici,« nam še zaupa Krajnc, ki je bil zelo ponosen na nagrado za najboljše besedilo na ptujskem festivalu. In kako se je znašel med Zasavci, Mladimi asi?

»Ko sem se aprila lani vrnil v Slovenijo, sem na spletnih straneh po naključju opazil oglas, da mlad ansambel išče novega vokalista. Kvintetovska glasba (in petje v duetu) me je vedno privlačila, aktiven sem bil na številnih glasbenih področjih. Nikoli pa si nisem vzel ali imel časa, da bi se posvetil sebi kot pevcu. In želel sem si novega izziva. Zato sem stopil v stik z Mladimi asi in jim poslal nekaj posnetkov. Odpeljal sem se v Trbovlje na avdicijo in že štiri dni po njej z njimi prvič skupaj stal na odru ter odpel prve takte v družbi izjemne mlade vokalistke Eve Popotnik, s katero sva se odlično ujela,« nam je povedal Krajnc, ki svoje pevsko znanje pili s Samom Ivačičem, Kim Nazarian iz New York Voices, Nino Strnad pa tudi Brigito Vrhovnik Dorič.

»Z Brigito sva se res dobro ujela, saj je izjemno pozitivna oseba in odlična profesorica z neprecenljivim znanjem na področju narodno-zabavne glasbe.« Nastop Mladih asov na ptujskem festivalu je bil še ena pozitivna izkušnja za vse, poplačana s spontanimi aplavzi že po prvem odpetem refrenu skladbe Odpuščanje ljubezni. »In tudi kakšna solza v očeh občinstva je bila opažena,« sklene avtor najboljšega besedila, melodijo in aranžma je ustvaril Martin Juhart

Za valček Odpuščanje ljubezni so posneli tudi videospot. FOTO: osebni arhiv
Za valček Odpuščanje ljubezni so posneli tudi videospot. FOTO: osebni arhiv

Takole so nastopili na letošnjem ptujskem festivalu. FOTO: Mojca Marot
Takole so nastopili na letošnjem ptujskem festivalu. FOTO: Mojca Marot

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas