130 ur potrebuje za izdelavo harmonike

Siniša Čeh in Zlatko Munda sta združila moči. Javnosti sta predstavila novo harmoniko.
Fotografija: Izdelovalec harmonik Zlatko Munda in Siniša Čeh sta združila moči in nastal je nov model flavia s. čeh.
Odpri galerijo
Izdelovalec harmonik Zlatko Munda in Siniša Čeh sta združila moči in nastal je nov model flavia s. čeh.

Lani, ravno v tem času, je mojster v igranju na diatonično harmoniko Siniša Čeh iz majhne vasi Ločič v občini Trnovska vas javnosti predstavil skladbo z naslovom Nekaj za harmoniko, ki združuje več glasbenih žanrov, je mešanica jazza, dixielanda in polke.
Siniša Čeh, harmonikar, komponist pa tudi učitelj, ima novo. FOTOGRAFIJI: Aleksandra Papež
Siniša Čeh, harmonikar, komponist pa tudi učitelj, ima novo. FOTOGRAFIJI: Aleksandra Papež

Posebno zanj jo je ustvaril Ivan Prešeren - Žan, ki ga Čeh, ki svoje znanje prenaša tudi na mladi rod, obožuje. Pred kratkim je Čeh združil moči z mojstrom izdelave harmonik Zlatkom Mundo, čigar mehove v zadnjem času raztegujejo glasbeniki doma in sosednji Avstriji. Kot nam je povedal Čeh, ki je brez dvoma eden najboljših slovenskih harmonikarjev, sta pred dobrim mesecem predstavila že drugo različico diatonične harmonike, imenovane flavia s. čeh. »V njej je združeno vse, kar sem z vajami želel doseči v teh letih – neskončna ubranost, ognjevitost in dovršenost,« razlaga Siniša, ki vodi svoj harmonikarski orkester, občasno pa zaigra v različnih zasedbah.


»Kakovost inštrumenta je skupek usklajenih načel fizike, mehanike, zvoka in osebnega pristopa. Seveda je zven odvisen tudi od izvajalca in njegovega upoštevanja vibrata pevcev v ansamblu in v zadnjih fazah preizkušanja glasbila ter razumevanja le-tega,« je dodal izdelovalec harmonik Zlatko Munda, ki prav tako poučuje ta med Slovenci zelo priljubljeni inštrument, ki dela s srcem. K delu in glasbi pa pristopa z osebno noto.

»Energija in odnos – odnos do glasbila je kot odnos do družine,« pravi Zlatko Munda, ki za izdelavo ene harmonike potrebuje okoli 130 ur. Model flavia s. čeh vsakogar preseneti z videzom, gre za osvežujočo kombinacijo zvena diskantne in basne linije, za izdelavo teh pa potrebuje še kakšno uro več. S to harmoniko je mogoče igrati vse žanre in doseči marsikaj: od pristnega alpskega zvena do vsega, kar je izziv za posamezne izvajalce. Siniša vsekakor spada med tiste, ki ima takšne izzive zelo rad.


»Mehkobo materiala in zaokroženost linij ovije hlad kovinskih robov, naravne barve gredo v korak z obdobjem in v ospredje postavljenim eko-bio trendom,« še razkriva harmonikar. Njena teža, velikost in kakovostni pasovi omogočajo do polnosti izkoriščen čas, preživet s harmoniko na ramenih. »Kakor pri ženski se mora tudi pri harmoniki vse nekako poklopiti,« pove vedno zgovoren in nasmejan Siniša Čeh. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije