HUDE POSLEDICE

Iz šova na urgenco: razkrivamo, zakaj se je to zgodilo

Vse skupaj bi se lahko končalo veliko huje, kot se je. 
Fotografija: Petra je morala poiskati zdravniško pomoč. FOTO: The Biggest Loser
Odpri galerijo
Petra je morala poiskati zdravniško pomoč. FOTO: The Biggest Loser

Dogajanje v resničnostnem šovu The Biggest Loser znova dviguje prah. Med treningom je tekmovalki Petri postalo tako slabo, da so jo morali odpeljati na urgenco, kjer so ugotovili, da ji močno primanjkuje kalija. Čeprav Petra zdaj zatrjuje, da se počuti dobro, pa bi se lahko vse skupaj končalo veliko slabše, kot se je.

Naporni treningi in ekstremna sprememba prehranjevalnih navad, ki jim sledijo tekmovalci v tem šovu, namreč lahko pustijo na telesu posameznika hude posledice. Hujšanje, ko človek v le treh mesecih izgubi tako veliko kilogramov, je po mnenju številnih strokovnjakov, škodljivo, nezdravo in celo nevarno. Svoje mnenje o tem je za naš portal podala dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med, ki se pri svojem zdravniškem delu pogosto srečuje tudi s takimi primeri. Izpostavila je, da oddaje sicer ne pozna in je ne spremlja, ve pa, kako hude so lahko posledice, če se človek hujšanja loti preveč enostransko ali brez nadzora.

Do takih težav, kot jih je imela tekmovalka Petra, lahko pride zelo hitro. »Vsebnost kalija je lahko usodna. Težave se lahko pojavijo, če je ta previsoka ali prenizka, ker ta neposredno vpliva na srčni ritem,« je pojasnila naša sogovornica. »Do tega pride z enostransko prehrano ali pa samo z nadomeščanjem izgubljene tekočine, ne pa tudi mineralov in elektrolitov. Znano je, da znoj ni le voda. Z njim izgubljamo elektrolite, ki jih je treba skrbno nadomeščati, še posebej, ko gre za ekstremne vadbe,« je povedala in dodala, da je tako tudi v primeru maratoncev, ki so v večini dobro nadzorovani in podučeni o nadomeščanju ostalih sestavin.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije