BOLEČE

Zobarka v Brigitinem zobu pozabila sveder

Objavljeno 11. oktober 2018 14.57 | Posodobljeno 11. oktober 2018 13.11 | Piše: Roman Turnšek

Tujek v pevki Šulerjevi miroval 9 let, pred dnevi pa izbruh bolečine. Zaradi malomarne zobozdravnice ob zob in na rezanje čeljusti.

Do nadaljnjega pevka ne bo mogla peti in nastopati na odrih.
BREŽICE – Priljubljena slovenska pevka Brigita Šuler je prijazna, se pa zna tudi razjeziti. Te dni tako zelo, da bi najraje grizla. A ne bo, ker ne more. Ima namreč velike težave z zobmi. Hud zobobol ji povzročata človeška malomarnost in nepoštenje. Stvar je prišla tako daleč, da bo treba rezati dlesen vse do čeljusti, glasbenica pa bo po nepotrebnem ob povsem zdravo korenino, ki ji je držala drag porcelanast zob.
image
V eni od korenin je ostal zlomljen instrument, ki se uporablja pri čiščenju in zdravljenju koreninskih kanalov. FOTO: Osebni arhiv

Bolečine so izbruhnile nenadoma, tegobe pa so se kuhale skoraj devet let. »Takratna zobozdravnica mi je obdelovala enega od sosednjih zob. V bistvu nič posebnega, eden od obiskov zobozdravnika, ki so potrebni in neizogibni,« nam je pojasnila Šulerjeva.

Čudno se ji je zdelo, zakaj ji je po rutinskem pregledu zobozdravnica naročila, da je treba izpuliti zob z zdravo korenino. »S prevleko bi bil normalno delujoč, a je kljub temu vztrajala, da ga izdre. Jaz pa tudi, da ga ne. In zob je ostal,« je razložila pevka. Po nasvet je šla k drugemu zobozdravniku in ta ji je potrdil, da zoba zagotovo ni treba izdreti.
image
Zobozdravnik Dejan Stojanov je z rentegnom ugotovil, da se v korenini zoba skriva tujek. FOTO: Osebni arhiv

»Zares nisem vedela in še danes ne vem, zakaj bi bilo treba odstranjevati zobe z zdravimi koreninami. Saj si vsi prizadevamo, da imamo čim dlje svoje zobe in da normalno funkcioniramo pri uživanju hrane in pijače, govorjenju. V mojem primeru pa tudi petju. Pa tudi sicer, če se kaj zgodi, zdravnik najprej pogleda, za kaj gre, in začne zdraviti. Puljenje je najbrž zadnja faza,« meni Šulerjeva.
Pa še finančno me bo, nič krivo, nič dolžno, stalo precej. In kdo bo odgovarjal za to?


Zob je dala prevleči s porcelanom in s tem se je zgodba končala. A le začasno. Te dni se je namreč nenadoma pojavila huda bolečina v ustih. Najprej se je začelo narahlo, potem pa se je hitro stopnjevalo do neznosnega. Na zobu, pri katerem je bolelo, ni bilo videti ničesar. Šulerjeva je ugotovila, da bolečina izžareva iz čeljusti.
image
Ne le, da bo zdravljenje zoba dolgotrajno, tudi finančno bo precejšen zalogaj, pravi Brigita Šuler.

Protibolečinska tableta ni pomagala, obisk zobozdravnika je bil neizogiben. A ta ni ugotovil ničesar, Brigita pa je postajala vedno bolj otečena. Opravili so rentgensko slikanje in posnetek je pokazal, da je v zobni korenini tujek. Po natančnem pregledu rentgenske slike je zobozdravnik ugotovil, da ima pevka v korenini zoba blizu čeljusti ostanek zobozdravniškega instrumenta. Ta je povzročil oteklost in bolečine.
 

Zamolčala ji je


»Kolikor razumem, se je pri zdravljenju zoba zlomil instrument in je odlomljeni delček zdrsnil pod zob. Ali zobozdravnica tega ni opazila, ne vem. Se mi je pa takrat zdelo čudno, zakaj je po zaključenem zdravljenju na vsak način vztrajala, da izpulimo tudi sosednji zob z zdravimi koreninami. Kot kaže, je vedela ali pa naknadno ugotovila, da je pod zobom ostal tujek. Tega do zdaj nisem vedela,« je bila šokirana Brigita.
9
let je že tujek v njeni ustni votlini.


Bolj kot zob jo boli, da ji je zdravnica to zamolčala. Dodatno ogorčenje je seveda povzročilo tudi dejstvo, da plačuje drago osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, poleg tega pa še zasebno zdravljenje.
Vsekakor si ji je zdelo zelo nenavadno, da so se težave zaradi tujka v telesu pojavile šele po devetih letih.
image
Do nadaljnjega pevka ne bo mogla peti in nastopati na odrih.

»Nič se ni gnojilo, nič ni bilo oteklo. Zob sem v vsem tem času normalno uporabljala. Zdaj ko se je pojavilo in izbruhnilo, pa je grozno. Kolikor razumem zobozdravnika, so ti instrumenti in pripomočki pri njihovem delu v osnovi sterilni in zato traja tako dolgo, da so posledice,« je povzela zdravnikovo razlago.
Ostanek instrumenta
"Prišla je z oteklino na desni strani obraza. Po slikanju z rentgenom sem ugotovil, da je vzrok v tem, da je v eni od korenin ostal zlomljen instrument, ki se uporablja pri čiščenju in zdravljenju koreninskih kanalov. Glede na to, da je zelo dolgo od tega, se je do vnela korenina zaradi neprehodnosti kanala. Zlomljen instrument je onemogočil vstavljanje zdravila in zdravljenje," je pojasnil lečeči zobozdravnik Šulerjeve Dejan Stojanov.


Sterilnost gor ali dol, težave so tu. Zob bo, čeprav je zdrav in s porcelanasto prevleko, treba delno izdreti, prav tako pa bo treba rezati čeljust zaradi odstranitve tistega dela zobne korenine, ki vsebuje tujek. »Vse to traja, imam težave, potrebno bo zdravljenje in okrevanje, odstranjeni zob bo treba z mostičkom povezati z drugim povsem zdravim. Pa še finančno me bo, nič krivo, nič dolžno, stalo precej. In kdo bo odgovarjal za to?« se je upravičeno sprašuje Brigita Šuler. 
Deli s prijatelji