DVOJNA SREČA

Sestri sta se poročili na isti dan

Zlatoporočenca Ana in Vinko Janežič prihajata iz velikih družin, njuni trije otroci pa so ju razveselili s sedmimi vnuki.
Fotografija: Zlatoporočenca Ana in Vinko na vhodu pred domačo hišo, po domače Pri pevcu
Odpri galerijo
Zlatoporočenca Ana in Vinko na vhodu pred domačo hišo, po domače Pri pevcu

SPODNJI BRNIK – Konec tedna sta na Spodnjem Brniku v družbi domačih, sorodnikov in sosedov ter v prisotnosti župnika Pavla Juhanta praznovala 50. obletnico poroke oziroma zlato poroko zakonca Ana in Vinko Janežič. Niti slabo vreme jim ni preprečilo, da ne bi speljali kratke obnovitve zakonske zveze oziroma poročnega obreda, ki ga je opravil župnik Juhant.
Vinko Janežič se je rodil leta 1945 v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem. V družini je bilo sedem otrok, mama Ana je bila gospodinja, oče Franc pa je znal opravljati najrazličnejša dela. Vsega se je uspešno lotil, tako da sta z mamo, ki je veliko hodila v tabrh pomagat kmetom in pospravljat v šoli, lahko preživljala tako veliko družino.

Trgovci: Vinko Janežič je tretji z leve. FOTOgrafije: Janez Kuhat
Trgovci: Vinko Janežič je tretji z leve. FOTOgrafije: Janez Kuhat

Osnovno šolo je Vinko obiskoval v Zalogu in jo dokončal v Cerkljah. Zaposlil se je v Trgovskem podjetju Krvavec v Cerkljah. Vinko in Ana sta se srečala, se zaljubila in nato 20. julija 1968 poročila v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Cerkljah. Na isti dan se je poročila Anina sestra Marina, ki je vzela Jožeta Kržiča. Svojo ljubezen sta Ana in Vinko okronala z rojstvom treh otrok Krištofa, Klemna in Nataše, danes jima življenje lepša sedem vnukov. Najstarejša je Tajda, ki ji sledijo Urban, Jernej, Tinkara, Ažbe, Tian in najmlajši navihani Lan. Kadar ju obiščejo, pravita, se jima razvedri obraz in zapoje srce.
Ana Slemc je bila rojena v Dvorjah pri Cerkljah leta 1947. V družini je bilo šest otrok, štirje fantje in dve dekleti. Zgodaj jim je umrl oče, tako da je mama Ana sama skrbela za veliko družino in jo preživljala. Po zaključeni osnovni je obiskovala trgovsko šolo in nato do upokojitve leta 2001 ostala zvesta delavka v podjetju Živila.


Takoj po poroki sta si Vinko in Ana dom ustvarila na Spodnjem Brniku. Kupila sta parcelo in zgradila novo hišo. Vanjo sta se preselila z otrokoma Krištofom in Natašo, v novi hiši se je leta 1980 rodil Klemen. Z njima živi še sin Krištof z družino.
Vinko je že kot otrok kazal talent za petje in igranje in v Zalogu je odigral nekaj glavnih vlog v dramski sekciji, prepeval je v zboru, nato pa 1962. s prvo plačo kupil kitaro in še istega leta je nastal ansambel, domačini so jih poimenovali Veseli trgovci, vsi v zasedbi so bili namreč trgovski pomočniki. Vinko je leto pozneje zamenjal kitaro za trobento in tako je nastal klasični kvintet.
Ansambel Trgovci, ki letos praznuje 55 let od ustanovitve, vse od začetka vodi Vinko, veliko pa so nastopali in gostovali tudi v Švici, Franciji, Avstriji in Italiji. Leta 2002 so posneli prvo zgoščenko z naslovom Cerkl'anska fara, kjer v tej pesmi prepevata tudi cerkljanski župan Franc Čebulj in župnik Pavel Juhant. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije