ZAPOSLENI ANDREJ

Moje življenje je dopust

Letošnje leto je bilo za Andreja Šifrerja nadvse razburljivo. V prihodnjih tednih in mesecih se bo podal na turnejo.
Fotografija: Tina Marinšek vedno ogreje srca. FOTO: Miro Majcen
Odpri galerijo
Tina Marinšek vedno ogreje srca. FOTO: Miro Majcen

Všeč mi je misel, ki sem jo nekje prebrala o Andreju Šifrerju, ki pravi, da o njem vemo vse, kar je res, in še več tistega, kar ni res. Vrhunski opis za osebo, ki že več kot štiri desetletja buri fantazije obeh spolov in ustvarja nepozabne pesmi. Ko bi se ljudje le malo bolj poglobili v njegova besedila in malo manj v traparije, ki jih o njem lahko prebereš na facebooku, bi bil svet lepši. A danes pišemo o tem, kar je res, in ko sva se pogovarjala, se mi je zazdelo, da ima povsem natrpane dneve, da komaj lovi svojo senco, a pravi, da ni tako. »Pridejo vrhunci, kot je bil koncert v Cankarjevem domu, ko se diha na škrge, sicer pa živim zelo mirno in vsakdanje.«

Mirno in vsakdanje? Andrej si je komaj oddahnil od spomladanskega potovanja v Ameriko, že je njegov sin Martin praznoval štirideset let, dva tedna pozneje pa je najmlajša hči Kora diplomirala iz mednarodnega prava na univerzi v Birminghamu v Angliji. Da se julij ne bi končal mirno, so poskrbeli pri starejši hčerki Evi, zdravnici specialistki ORL, ki je povila tretjega sinčka Jona in Andreju podelila že peti naslov dedka.

Dan Korine zmage na univerzni v Birminghamu FOTO: Osebni arhiv
Dan Korine zmage na univerzni v Birminghamu FOTO: Osebni arhiv
Ob koncu julija so na TV Slovenija predvajali posnetek razprodanega koncerta iz Cankarjevega doma. Bil je v nedeljo, ob pol enajstih zvečer, kar je pokrov dvignilo tudi bivšemu radijcu Draganu Buliču. »Naj mi nekdo odgovori, zakaj so vsi NZ (narodno-zabavni, op. a.) koncerti in festivali na prvem programu TV SLO ob 20.00, slovenski pop in rock izvajalci pa na dvojki, s pričetkom šele ob 22.25? Danes Predin, že prej Mežek, Šifrer itd.,« se je hudoval na facebooku. Moj sogovornik pravi, da na nekatere stvari nimaš vpliva in da se on ukvarja s tistimi, kjer lahko kaj naredi ali premakne. Andrej kljub temu upa, da se bodo določili za jesenske ponovitve, ki naj bile ob bolj normalnih terminih.

Veličasten pogled na oder Cankarjevega doma s simfoniki RTV Slovenija FOTO: Miro Majcen
Veličasten pogled na oder Cankarjevega doma s simfoniki RTV Slovenija FOTO: Miro Majcen
V pozno poletje pa Šifrer vstopa trdno v sedlu in polno zaposlen. Povabili so ga na Lovrenc na Pohorju, naslednji dan v Žirovnico, nato v kranjski Grad Kieselstein in naprej v Kamnik, naslednja postaja je Novo mesto, nato Pliberk na Koroškem, turnejo pa bo zaokrožil v Šmarjah pri Jelšah in bo tako uspešno prijahal v oktober. Koncert v Kranju je zanj seveda nekaj posebnega. »Ker je že Jezus ugotovil, da nihče ni prerok v lastni domovini, je vedno znova razburljivo preveriti srčni utrip Kranjčanov. Program bo za rojstno mesto posebno obogaten, saj bo po dolgem času z menoj na odru stal temnopolti velikan bluesa Eugene Bridges - Hideaway, vedno znova pa mi je toplo pri srcu, ko se mi pridruži Tina Marinšek. Sicer veliko nastopov naredim sam, ko sem gost presenečenja na rojstnih dnevih, porokah ali obletnicah, a je vedno užitek igrati z bendom,« pove.

Legenda bluesa Eugene Bridges - Hideaway prihaja v Kranj naravnost iz Teksasa. FOTO: O. A.
Legenda bluesa Eugene Bridges - Hideaway prihaja v Kranj naravnost iz Teksasa. FOTO: O. A.
Pričakovanja so velika, saj bo tam mestna smetana, vključno z županom. Ga skrbi, kako bo v Kranju? »Nikoli ne moreš z gotovostjo napovedati uspešnega koncerta, a verjamem v pripadnost meščanov, še posebno tistih iz Stražišča, ki mi vedno izrazijo podporo. Velikokrat me ljudje na cesti vprašajo, kdaj bo kje blizu kakšen koncert, in če bo polovica teh med gledalci, je stvar rešena. Igrati pred svojimi je užitek, saj vidiš toliko znanih obrazov in imaš občutek, da igraš doma v dnevni sobi. Prav veselim se arene v Kieselsteinu, tam bom nastopil prvič.« Za konec me preseneti z odgovorom na vprašanje, kje je bil na dopustu. »Nisem bil, saj je moje življenje dopust in tisti, ki imamo to srečo, da živimo od hobija in nam ni treba delati, si dopusta niti ne zaslužimo!« V prav dobro voljo me je spravil tale Andrej, in to počne Slovencem že dobra štiri desetletja, zato ne odlašajte z obiskom koncerta, kajti eden tistih, ki je bil na znamenitem večeru v Cankarjevem domu, mi je zagotovil: »Ko smo zapuščali dvorano, smo bili boljši in bogatejši.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije