BRALEC POROČEVALEC

Miha za vozovnice dal 76 evrov, v tujini jih je dobil veliko ceneje

Na Slovenske železnice smo se obrnili za pojasnilo, zakaj taka razlika v ceni.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Bralec Miha se je s svojima otrokoma z vlakom namenil v Innsbruck na zahodu Avstrije. Klical je na ljubljansko železniško postajo in preverjal, koliko stanejo enosmerne vozovnice za Innsbruck iz Ljubljane med tednom za eno odraslo osebo in dva otroka, stara 11 in 14 let.
 
Povedali so mu, da stanejo tri vozovnice skupaj 76 evrov; 38 evrov za odraslo osebo ter po 19 evrov za vsakega otroka. Ko pa je Miha po nasvetu brata preveril cene na spletni strani Avstrijske zvezne železnice (ÖBB), se je izkazalo, da je vozovnica za odraslo osebo 29 evrov, otroški pa zastonj.
 
Na Slovenske železnice (SŽ) smo se obrnili za pojasnilo, zakaj takšna razlika v ceni.

 Na ceno vpliva več dejavnikov

»Za potovanja v evropska mesta je na voljo več vlakov in več ponudb. Ponudbe se razlikujejo glede na čas potovanja, vrsto vlaka in razpoložljivost določenih vrst vozovnic, najcenejše so, na primer, vozovnice first minute. Ceni vozovnic, ki ju bralec navaja, sta sicer obe pravi, vendar velja ena za dnevni vlak, druga pa za nočnega. Kot je mogoče razbrati iz sporočila, je bralec verjetno spraševal za ceno vozovnice dnevnega vlaka,« so odgovorili.

»Vozovnica za dnevni vlak do Innsbrucka stane za odrasle 38,20 evra, za otroke od 6. do 15. leta 19,10 evra, otroci do šestega leta pa potujejo brezplačno. Za nočni vlak je mogoče kupiti nizkocenovne vozovnice, ki za odrasle stanejo od 29 evrov naprej, za otroke od 6. do 15. leta pa devet evrov,« so dodali.

Pri SŽ so še zapisali, da je na njihovih prodajnih mestih mogoče kupiti vozovnice za vlake po Evropi, četudi se pot ne začne v Sloveniji. »Osebje na mednarodnih blagajnah se vselej potrudi, da za vsakogar poišče najugodnejše vozovnice za določeno smer in čas potovanja,« zatrjujejo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije