(NI) ŽILAV

Zbadali so ga in zbadali, a ni hotel umreti

Usmrtitev je prestavljena.
Fotografija: Doyle Lee Hamm. FOTO: AP
Odpri galerijo
Doyle Lee Hamm. FOTO: AP

Doyle Lee Hamm bi moral biti v četrtek v zvezni državi Alabama usmrčen s smrtonosno injekcijo. Večkrat so ga zbodli z injekcijo, a usmrtitelji niso našli žile, v katero bi lahko spustili strup.

Odvetnik Hamma je sodišču predložil fotografije, na katerih je videti več delov telesa – noge, gležnji, dimlje –, kamor so ga večkrat zbodli z injekcijo. Odvetnik je ob tem dejal, da so usmrtitev zamočili, in ponovil, da je že julija opozarjal, da bo smrtonosna injekcija boleča, saj ima njegov klient slabe žile zaradi hepatitisa, limfoma in zlorabe drog. Od sodišča je zahteval več informacij o tem, kaj se je dogajalo med četrtkovim poskusom usmrtitve 61-letnega Hamma.

Ni bilo primernih žil

Hamma bi morali usmrtiti, ker je leta 1987 s strelom v glavo ubil uslužbenca v motelu in ukradel 420 dolarjev, a so v zaporu malo pred polnočjo sporočili, da bodo usmrtitev ustavili, ker medicinsko osebje ni bilo prepričano, ali bo do polnoči »našlo primerne žile«. Osebje je večkrat poskušalo vstaviti iglo v levo in desno nogo, gležnje in zadnji del nog, nato pa še v dimlje, a jim to ni uspelo. »Ima velike bolečine zaradi številnih poskusov, da bi našli njegove žile,« trdi odvetnik.

V Alabami obsojene na smrt usmrtijo s smrtonosno injekcijo, razen če zapornik zaprosi za usmrtitev na električnem stolu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije