ŠVEDINJA

To je upokojenka, ki je prekolesarila 8000 km

Na podnebni konferenci v Egiptu dala vetra preostalim udeležencem. Švedinja je že lani kolesarila do Glasgowa.
Fotografija: O podnebnih spremembah je s podvigom dejavno ozaveščala že lani.
Odpri galerijo
O podnebnih spremembah je s podvigom dejavno ozaveščala že lani.

Za pot je potrebovala štiri mesece, s skrbnim načrtovanjem pa je pravočasno dosegla svoj cilj. Na podnebno konferenco COP27 v egiptovskem Šarm el Šejku, ki se bo sklenila jutri, se je z daljne Švedske odpravila kar s kolesom, Dorothee Hildebrandt je namreč s podvigom želela sporočiti svetu, da so podnebne spremembe pereča in smrtno resna zadeva.

Vrtela pedale s predsednikom

Z električnim kolesom je prekolesarila kar 8000 kilometrov, pristavimo, da jih aktivistka šteje že zrelih 72, a je očitno v odlični telesni pripravljenosti in predvsem odločnega duha, da ji je izziv uspel tako rekoč brez večjih preglavic. »Na poti ni vse potekalo gladko, a ravno to sem hotela sporočiti svetovnim voditeljem, ki imajo našo usodo v svojih rokah: ni nujno, da je vedno lahko, a včasih je treba sprejemati odločitve, ki niso vedno enostavne,« sporoča Dorothee, ki jo je ob prihodu v Šarm el Šejk navdušena sprejela kopica predstavnikov sedme sile.

S Švedske je odrinila pred štirimi meseci. FOTOgrafiji: Twitter
S Švedske je odrinila pred štirimi meseci. FOTOgrafiji: Twitter

Upokojenki, ki je že lani prevozila okoli 2300 kilometrov do podnebne konference COP26 v Glasgowu na Škotskem, se je na poti sicer tudi pokvarilo rožnato kolo, ki ga je ljubkovalno poimenovala Miss Piggy, zahtevne predele pa je raje premagala v družbi prijaznih voznikov, ki so v svojih avtomobilih brez zadržkov naredili prostor za zagrizeno aktivistko in športnico ter njeno prevozno sredstvo, s katerim je od štarta v Katrineholmu južno od Stockholma prevozila Nemčijo, Francijo, Švico, Madžarsko, Hrvaško, Bolgarijo in Turčijo, od tam pa je s trajektom dosegla Libanon, nato Jordanijo, za konec pa odpotovala do Egipta. Verjetno je odveč pripomniti, da je družina trmaste in pogumne Dorothee nadvse ponosna na svojo mater in babico, nad junakinjo pa je bil navdušen tudi egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, ki se je Švedinji poklonil tako, da je tudi sam sedel na kolo in ji med kolesarskim izletom razkazal Šarm el Šejk.

Dorothee, ki je svoje popotovanje skrbno dokumentirala prek družabnih omrežij, ni ostala dolžna svojim gostiteljem in drugim udeležencem konference, na katero so mnogi prispeli z zasebnimi letali. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas