REKORDER

Najmlajši letalec, ki je sam obletel planet

Njegov predhodnik je od njega starejši 13 dni.
Fotografija: Na pot se bo morda podal še enkrat. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Na pot se bo morda podal še enkrat. FOTO: Twitter

V 44 dneh okoli sveta. Povsem sam. Tako bi bil lahko naslov odisejade Travisa Ludlowa, ki se je pred dnevi še uradno okitil z naslovom Guinnessovega rekorderja kot najmlajši pilot, ki je sam obletel Zemljo.

Izjemno naporno

Britanec je po nekaj covidnih ovirah in zamudah na pot krenil konec maja in jo sklenil julija, med počivanjem pa čakal na uradno potrditev strogih ocenjevalcev, ti so mu nazadnje podelili laskavi certifikat: ob zadnjem pristanku v mestu Teuge na Nizozemskem pa je bil star le 18 let in 150 dni, s čimer je rekord Američana Masona Andrewsa iz leta 2018 izboljšal za trinajst dni. Travis je Masona tudi obiskal med svojim postankom v ZDA, potem pa krenil novim izzivom naproti v upanju, da mu bo uspelo spisati delček zgodovine. In mu tudi je. Po skupno 44 dneh se je vpisal v znamenito knjigo in uresničil svoje sanje iz otroštva, priznava pa, da je bil podvig izjemno zahteven, tako čustveno kot fizično; vsak dan je preživel v zraku po osem ur, spopadanje z neugodnimi vremenskimi razmerami, slabimi radijskimi povezavami in osamljenostjo mu nikakor ne bo ostalo v prijetnem spominu. A zmaga je tu, je ponosen Travis, ki upa, da bo nekoč postal tudi najmlajši, ki bo svet preletel kar dvakrat.

V zraku pa je še vedno Zara Rutherford, belgijsko-britanska pilotka, ki se je s svojim ultralahkim športnim letalom podala okoli sveta konec avgusta, podvig pa bo sklenila predvidoma konec oktobra. Zara si želi nekoč postati astronavtka, za zdaj pa najmlajša ženska, ki je sama obletela planet. Ob pristanku bo stara 19 let, s svojo dogodivščino pa želi v znanost, letalstvo in druge poklice, v katerih prevladujejo moški, pritegniti čim več deklet.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas