NEVERJETNO

Knjiga skoraj ubila pisatelja

V bolnišnici je bil šest dni, od tega lep čas v komi in skoraj bi umrl. Izkazalo se je, da je imel alergijsko reakcijo na spore v papirju.
Fotografija: Vesel je, da je knjigo do konca napisal. FOTO: Fb
Odpri galerijo
Vesel je, da je knjigo do konca napisal. FOTO: Fb

LONDON – Naj še kdo reče, da knjige niso nevarne, to je na lastni koži občutil 71-letni pisatelj Martin Greenwood, potem ko je izgubil zavest na svojem domu, ker je vdihni mikrospore iz knjige svojega dedka. Možakar je listal dokumente iz življenja sorodnika Percyja Monkmana, ki je bil na začetku 19. stoletja slaven zabavljač, komik in umetnik, deloval je na območju Bradforda.


Potem ko se je sesedel, so ga hitro odpeljali v bolnišnico, kjer je ostal šest dni. Še več, dali so ga v umetno komo, medtem ko so zdravniki na intenzivni negi poskušali ugotoviti, kaj se dogaja. Ko je bil ponovno pri zavesti, so mu povedali, da je doživel alergijsko reakcijo na spore iz 100 let starega papirja. No, tako je starostnik izvedel, da ima astmo. Na srečo je v celoti okreval in celo dokončal knjigo o svojem dedku, ki nosi naslov Percy Monkman: An Extraordinary Bradfordian.«Moj dedek je bil lokalni zvezdnik, bil je znan zabavljač, igralec, stripar in slikar z vodenkami. Zapustil nam je kupe dokumentov, na tisoče papirjev. Leta 2016 sem jih začel pregledovati. Umrl je pred 30 leti, takrat sem postal odgovoren za njegovo dediščino. Šele ko sem začel dokumente listati, sem uvidel, s kako dobro zgodbo imam opraviti.« Čeprav je za okrevanje potreboval več kot tri mesece, nikakor ne obžaluje, da je delo končal. »Zelo sem vesel, da je zaključena knjiga, ki bi me skoraj ubila. Splačalo se je.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije