GOSPODINJSKA OPRAVILA

FOTO: To je mama korajža: ima 16 otrok

Objavljeno 07. april 2019 18.27 | Posodobljeno 07. april 2019 18.27 | Piše: A. P.

Družina red vzdržuje tako, da si vsi delijo gospodinjska opravila. Vsak točno ve, kaj mora tisti dan storiti, saj na zidu visi seznam.

Veliko je veselja pa tudi dela. FOTOGRAFIJE: Fb
Če verjamete ali ne, 50-letna Jeni Bonell iz Avstralije ima 16 otrok, ki so stari med pet in 29 leti. Medtem ko očka Ray hodi v službo, Jeni skrbi za otroke. Poimenovala sta jih Jesse, Brooke, Claire, Natalie, Karl, Samuel, Cameron, Sabrina, Tim, Brandon, Eve, Nate, Rachel, Eric, Damian in Katelyn.
image
Veliko je veselja pa tudi dela. FOTOGRAFIJE: Fb

Gospodinja iz Toowoombe, Queensland, je razkrila, da začnejo otroci pomagati, ko dopolnijo osem let, pri 12 že pomagajo pri kuhanju. Danes jih živi doma le 13, drugi so se odselili ali poročili. »V našem gospodinjstvu je veliko ljudi, zato je pomembno, da imamo red,« je pojasnila Jeni.
image
Pripravljanje obrokov ni šala.

»Seznam opravil, ki poskrbi, da vsi sodelujemo, obstaja, odkar sva imela šest ali sedem otrok. Sprva sem jaz počela vse. To ni bilo prav, če mama dela vse, potem ne bo zabavno, ker bo preveč utrujena, drugi pa se ne bi ničesar naučili. Če tukaj živiš, potem moraš prispevati.«

Vsak teden se družina zbere za mizo in si razdelijo delo za prihajajoči teden. Tako vsak točno ve, kaj mu je storiti. Seznam obesijo na zid, opravila pa si iz dneva v dan z otroki izmenjujejo, tako da se vsak nečesa nauči.
Opravila si iz dneva v dan z otroki izmenjujejo, tako da se vsak nečesa nauči.


»Če imate težave pripraviti otroke, da pomagajo pri hišnih opravilih, potem vam svetujem, da izdelate seznam,« pravi Jeni, ki velja za Avstralko z največ otroki. »Naši se na seznam zelo redko pritožijo, razumejo, da je pri tako veliki družini tudi veliko opravil. »Zelo sem ponosna nanje, so zelo samostojni in zelo spretni.«
Deli s prijatelji