VELIKAN

Nasa spremlja ogromen asteroid: če nas zadene, bi lahko izbrisal človeštvo

Zemlji se bo približal 29. aprila, izračuni pa kažejo, da nas bo mimošel.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Spacedata
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Spacedata

Prihodnji mesec, predvidoma 29. aprila, bo mimo Zemljo letel ogromen asteroid premera 2,15 km (za primerjavo: 10-kilometrski asteroid naj bi z obličja Zemlje izbrisal dinozavre), ameriška Nasa pa pretečo nevarnost, ki leti s hitrostjo 31.320 kilometrov na uro, imenovano 52768 (1998 OR2), redno spremlja s pomočjo samodejnega spremljevalnega sistema v Kaliforniji.

Če bi padel na Zemljo, bi verjetno pomenil konec človeštva (po izračunih stroke naj bi že dvakrat manjši lahko povzročil izumrtje človeštva), toda to se ne bo zgodilo, zatrjujejo strokovnjaki. Pravijo tudi, da manjši asteroidi redno vdirajo v Zemljino atmosfero in po večini tudi zgorijo, zato škode praktično ne povzročajo.

Sijaj na ruskem nebu

Nekateri opozarjajo na meteorid nad ruskim Čeljabinskom iz februarja 2013: njegov premer je znašal 20 metrov, ko ga je razneslo na nebu (gorečo kroglo na nebu, ki je za seboj puščala dolgo svetlečo sled, so videli z več deset kilometrov oddaljenih območij), pa je bila detonacija tako močna, da je poškodovala nekaj stavb in razbila številne steklene površine. Prav steklene razbitine so bile krive za okoli 1500 poškodovanih ljudi. Žrtev na srečo ni bilo. Če bi dvakrat tolikšno nebesno telo zadelo Zemljo, bi lahko popolnoma uničilo večje mesto, če bi padlo v morje, pa bi sprožilo zajeten cunami. 

Po besedah astronomov imajo asteroidi, ki bi lahko bili usodni za človeštvo, možnost 1 : 50.000 na vsakih 100 let, da zadenejo Zemljo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije