ZASKRBLJENOST

Asteroid na poti proti Zemlji, približuje se nam čedalje hitreje

Zaradi pojava Jarkovskega je pot asteroida nepredvidljiva.
Fotografija: Ob trčenju Apepa z Zemljo bi se sprostila ogromna količina energije. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Ob trčenju Apepa z Zemljo bi se sprostila ogromna količina energije. FOTO: Youtube

Po vesolju drvi asteroid, poimenovan po egipčanskem bogu kaosa Apepu, in je vse bližje Zemlji. Ni izključeno, da bo trčil z našim planetom, a čeprav pridobiva hitrost, do bližnjega srečanja ne bo prišlo še nekaj časa.

Leta 2004 so raziskovalci z Inštituta za astronomijo na univerzi Havaji odkrili 370 metrov velik asteroid in ga poimenovali Apep, po egipčanskem bogu, ki je skušal pogoltniti sonce. Vse odtlej so sledili asteroidu in ugotovili, da se bo Zemlji približal leta 2029. Skoraj 40 let kasneje pa, tako predvidevajo, obstaja možnost, da bi dejansko trčil v naš planet. Razlog za to, da čedalje bolj divja po vesolju je t. i. pojav Jarkovskega, poimenovan po rusko-poljskem gradbenem inženirju Ivanu Osipoviču Jarkovskem. Do pojava pride, ko se deli asteroida segrevajo hitreje kot drugi.

Raziskovalci so sprva, sodeč po hitrosti asteroida, domnevali, da bo leta 2068 letel blizu mimo Zemlje, zaradi pojava Jarkovskega pa je zelo težko predvideti, kako se bo gibal v daljšem časovnem obdobju. Pot asteroida bi se lahko malenkostno spremenila, kar pa bi bilo lahko dovolj, da bi prišlo do trčenja. Možnost za to je 1 : 150.000, kot datum morebitnega trčenja pa se omenja 12. april 2068. Čeprav gre za zelo majhno verjetnost, pa so raziskovalci mnenja, da je treba asteroid opazovati oz. mu slediti. Decembra 2004 je nastala manjša panika, saj so tedaj izračunali 2,7-odstotno možnost trčenja Apepa z Zemljo 13. aprila 2029.

Apep je trenutno na Nasinem seznamu asteroidov, za katere obstaja največja verjetnost trčenja z Zemljo, na tretjem mestu, pred njim sta asteroida DA (0,012 odstotka možnosti trčenja) in Bennu (0,037 odstotka). Če bi se najslabši scenarij uresničil in bi Apep, ki je poln niklja in železa, dejansko treščil na naš planet, bi se sprožila moč, enaka 1,151 megatonam TNT. Takšen dogodek se na našem planetu zgodi enkrat na približno 80.000 let.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije