BREZ DLAKE NA JEZIKU

Zvezdanina modrost: Zelo sva se imela rada, zdaj ima druge ženske, in kolikor sem ugotovila, tudi moške

Objavljeno 13. avgust 2020 08.00 | Posodobljeno 13. avgust 2020 08.00 | Piše: Zvezdana Mlakar

Tudi partnerja ne obtožujmo, izbral si je nas, potem si je izbral drugo pot, in če se je medtem spremenil v navadnega pezdeta, je to pač realnost.

Zvezdana Mlakar FOTO: Leon Vidic, Delo
Spoštovana Zvezdana!

Kar bom napisala, bom morala zavijati, da me mož ne prepozna. No, mogoče niti ne on, ker vas ne bere, pač pa njegove drage prijateljice. Zelo sva se imela rada, to je bila usodna ljubezen za oba. Prišli so otroci, obveznosti, delo in še več dela, vedno pogosteje ga ob večerih ni bilo doma. Ves čas mi je govoril, da dela, da je na službenih sestankih, njegove družbe nisem nikoli spoznala. No, na koncu se je seveda izkazalo, da ima druge. Ženske, in kolikor sem ugotovila, tudi moške. Dolga leta nisem vedela, ko pa sem, me je skoraj kap. Začela sem se obtoževati, da sem grozna žena, da nisem lepa, seksi, da sem slab človek. Ko sem ugotovila, da se zabava tudi z moškimi, sem se zgrizla pri živem telesu, shujšala sem za 25 kg. Ko sem ga soočila s tem, se je najprej delal neumnega, potem pa mi je zagrozil, da me bo uničil, če se bom ločila. Medtem se je začel ukvarjati z duhovnostjo, zelo je uspešen na tem področju. Govori in uči ljudi, kako živeti, manifestirati, kako iskati sebe in svojo resnico, midva pa že 10 let živiva v gnilem, navideznem zakonu. Ima svoje oboževalke, saj na takšna predavanja hodijo bolj ženske. Rinejo za njim kot podrepne muhe, pa vedo, da je poročen. Ženske smo res pokvarjene. No, jaz umiram. Sprejela sem, da je vse navidezno, sprejela sem, da me ne pogleda, ko pride domov, sprejela sem, da mu kuham, da gre in pride (včasih tudi za ves teden), ko mu ugaja, in da nič ne pove. Smo ekonomska skupnost, ki jo veže ignoranca. Mene to ubija, najbolj sem srečna, ko ga ni, to čakanje in nenehna prisotnost pa me pijeta. Je mogoče, da me samo s svojo prisotnostjo izsesava? Kaj naj?

Rebeka

 


Draga Rebeka!

Včasih si mislim, da je dobro brati o usodah drugih, saj se šele z njihovimi zgodbami lahko zavedamo vrednosti svojega življenja in smo hvaležni. Velikokrat pa se v zgodbah drugih najdemo tudi sami in je to trenutek, ko globok sram, da nam v življenju ne gre, odplava stran. Vidimo, da nismo edini, ki se nam to dogaja.

Redki, res redki so zakoni, ki trajajo dolgo in so zdravi.

Najpomembneje je, da, ko se znajdemo v lažnivem zakonu, ne krivimo sebe za laži in njegov propad. Sploh se nam ni treba ukvarjati s krivdo.

Tudi partnerja ne obtožujmo, izbral si je nas, potem si je izbral drugo pot, in če se je medtem spremenil v navadnega pezdeta, je to pač realnost. Tipu očitno ugaja vajin status. To, da je poročen, ga verjetno varuje pred tem, da bi ga katera od njegovih priležnic preveč resno vzela in od njega zahtevala kaj več. Oh, res je debeloriten, ta tvoj ostanek od moža.

Sicer pa, draga moja, se boš morala res zaščititi pred njegovim energijskim vampirstvom. Obstajajo knjige o tem, zato kar pot pod noge in v knjižnico ali knjigarno. Najprej se moraš vzeti v roke sama. Spoznati sebe in svoje vzorce, ozavestiti, kaj te prizadene, kako reagiraš, kje in kdaj se počutiš izčrpano. Pravkar sem na spletu našla skupino, kjer se ljudje s temi izkušnjami družijo, izmenjavajo nasvete, mnenja. Dobra knjiga za te težave je Čustveni vampirji, ki jo je izdala založba Chiara.

Kakorkoli, čustvenega vampirja se boš težko rešila, dokler ne boš okrepila sebe. Nikoli ga ne boš spremenila. Nikoli. To so težke besede, ki tokrat držijo, saj gre preprosto za bolezen.

Ti bom povedala drugače (zgodbo o labodu sem našla na internetu):

Labodu na bregu reke se je približal škorpijon in ga prosil, če bi ga labod lahko prenesel na drugo stran reke. Labod je rekel, da ne, ker ga bo škorpijon pičil in bo labod umrl. Škorpijon je labodu obljubil, da ga ne bo pičil, saj hoče samo varno priti na drugo stran reke. Labod popusti in dovoli škorpijonu, da zleze na njegov hrbet. Tik preden dosežeta drugo stran reke, pa ga škorpijon piči in skoči na varno. Ko labod tone, vpraša škorpijona, zakaj je prelomil obljubo. Škorpijon reče: »Jaz sem škorpijon, to je tisto, kar počnem.«

Zakaj je labod dovolil škorpijonu, da je splezal na njegov hrbet?

Ker je labod projiciral svoje labodje lastnosti na škorpijona.

Tvoja dolga zveza temelji na tej zgodbici, začetna lepa in velika ljubezen se je sprevrgla v farso, v kateri živiš.

Zanima me, zakaj se ne ločiš?

Očitno še ni dovolj hudo ali si že tako na psu, da se boš raje posušila pri živem telesu. Uh, to pomeni, da si tudi ti še vedno globoko v vzorcih žrtve in da se nimaš rada dovolj, da bi se zaščitila. Pošlji vse v tri krasne, vrzi se v to razvezo na glavo, pripravi se na trpljenje, pripravi se na še večjo ignoranco, pripravi se na njegove izbruhe, zaplavaj v svoboden svet. Kakšen zgled pa daješ otrokom?

Če si finančno odvisna, je druga pesem.

Če nimaš kam, napiši dogovor, postavi pravila in ne odstopaj od njih.

Napiši, kaj dopuščaš, kaj delaš ti, koliko on plača za to, naj ima svoj del stanovanja, loči se od mize, štedilnika ...

Medtem nujno poišči pomoč, strokovnjaka na tem področju, in se posveti sebi. Vem, delati se, da nekoga ni, čeprav hodi mimo tebe, je noro, abotno, za to potrebuješ moč in znanje, da razumeš, za kaj gre.

Meni so tihe maše hujše od najhujše kazni, to, da te nekdo ignorira, je, vsaj zame, ena najhujših manipulacij, ki jo človek lahko naredi svojemu človeku.

To, da je tvoj bolni mož veliki duhovni guru, pa predvsem govori o tem, da sem mu postavila pravilno diagnozo. Čustveni vampirji, manipulatorji in momi (mejna osebnostna motnja), so po navadi tudi veliki šarmerji in bleferji.
O nas, neumnih ženskah, ki plazimo po njih, pa kdaj drugič!

Zvezdana
Deli s prijatelji