NASVET

Zvezdanina modrost: Nande

Objavljeno 28. maj 2020 08.00 | Posodobljeno 28. maj 2020 08.00 | Piše: Zvezdana Mlakar

Spoštovana, pred pol leta mi je za rakom umrla žena. Najin zakon je bil že leta samo ekonomska skupnost, seksala sva nazadnje pred 10 leti, a bila sva dobra prijatelja in sva se veliko smejala skupaj! Jaz sem imel ves čas ljubice, zaradi tega me je žrla vsa leta najinega zakona, dokler je ni srečala pamet in je vse pritiske opustila. Tako sem teh zadnjih 10 let preživel z njo srečen, bilo je to sanjsko življenje, kuhala mi je, prala, skrbela zame, imel sem prekrasen dom in njo kot najboljšo prijateljico. Za posteljne užitke sem si našel poročeno žensko, ki se je zaljubila vame, sanjsko je seksala in me z ljubezenskimi pismi dvigovala nad sivo povprečje. Ko je žena zbolela, sva se malce oddaljila, a ona je čakala name, da bom ledik in fraj. Če sem iskren, si nisem nikoli želel živeti z njo, zdaj pa sem malo osamljen in razmišljam, da bi jo vzel možu, haha. Res pa si ne bi rad nakopal novega rablja. Ko je prišla k meni na obisk, je namreč takoj začela urejati stanovanje po svoje. Zadnje leto veliko berem, meditiram in zato ti pišem. Neka čudna vest se je začela oglašati v meni, da sem ženo pravzaprav ves čas izkoriščal. Bal sem se je. Sem res jaz vsega kriv? Žena je trpela, vem, pa me je ravno ona odganjala od sebe s stalnim sumničenjem in tudi moja ljubica mi je ves čas na fino črnila ženo. Zaradi virusa sem bil zdaj en mesec čisto sam in mi je zdaj kar naenkrat hudo. Kakšen smisel ima sploh to raziskovanje samega sebe? Sem bil prej bolj srečen! Nande

Zvezdana Mlakar FOTO: Jure Eržen, Delo
Dragi Nande,
če sem iskrena, bi ti rekla, da mi je žal, da si se srečal sam s sabo. Čutim, da si v stiski in tudi, da bi rad ubral bližnjico, saj si tako navajen. Na poti, na katero si stopil, pa ni bližnjic, je samo resnica, je samo hvaležnost, je odpuščanje sebi in drugim in veliko praznega časa, ko iščeš svoj zakaj in smisel svojega življenja.
Misliti samo na svojo rit je vsesplošno razširjeno in celo na neki način družbeno priznano. Očitno si sila, saj si ženo na neki točki zlomil in je opustila sanje o ljubezni in šla s tabo v kompromis. Mogoče ji je ta kompromis celo škodil in se ji je zavozlal v trebuhu v rakasti tumor zatajevanja. Vnaprej se ti opravičujem, ker ti nočem nabiti slabe vesti. To pišem zaradi vseh tistih, ki še imajo čas, da svoje življenje obrnejo v smer brez bolezni. Vajino usodo sta pisala skupaj in ti je, seveda, ne bi mogel prisiliti v noben kompromis, če ona ne bi bila za, zlomila se je v ključnem trenutku sama. Ti si pa prav obilno pomagal. Če bi to "obilje" znal preoblikovati in preusmeriti v osvežitev vajinega zakona, bi vidva z ženo verjetno pisala drugačno zgodbo. Česa si se bal? Žene, njene ljubezni, svoje ljubezni, bližine, prave, globoke intimnosti, predaje v imenu ljubezni? Se mi zdi, da v tem grmu tiči zajec. Saj, zdaj, ko imaš odprto še eno pot ljubezni in tvoja bivša ljubica lahko postane tvoja enakovredna partnerica, spet nekaj cincaš in preračunavaš.

Jasno, da si bo vsaka ženska vzela prostor v življenju in pripada ji tvoja pozornost, tvoj čas in obratno. S tem ne mislim, da si dva visita za vratom ves čas, a stol in miza v tvojem domu z novo žensko res ne moreta stati več na istem mestu. Lahko, a popolnoma legitimna je njena želja, da ju postavi drugam. Ali pa imaš spet načrt (po vzorcu, ki si ga vajen), da boš iz nje naredil novo ženo, gospodinjo, prijateljico ... in ti erotične sanje že plavajo po internetu, da najdeš novo kandidatko za posladek.
Lahko si zlat, bogat, lep, pameten, lahko si sploh in oh super, pa ti povem, da če bi ženskam po resnici povedal svojo zgodbo, tako kot si jo meni, resno dvomim, da bi se katera odločila zate. Ker ti človeka držiš v partnerski zvezi z napetostjo, distanco, lažmi, narejeno bližino, manipulacijo in v takšne zveze se zapletejo ženske (ali moški), ki imajo sami probleme z bližino. Tvoja bližina je utopija in z njo si se srečal v jeseni življenja, ko si se srečal sam s sabo. Ker če je tvoja notranjost polna svoje lastne bližine, te mesec dni v samoti ne bi pripeljal na prag depresije.
Ne obsojam te, razumem te in razumem tvoj strah pred samoto.

Vem, da tudi lažeš in se samo hvališ s svojimi seksualnimi podvigi, saj pri 70 pač res nisi več vrhunski žrebec. Ne moreš biti. To ti lahko povem brez posebnega poznavanja fizičnih zakonov seksa, pa tudi zaradi dela pisma, ki ga ne objavljam, ker bi deloval res neumno.

Vidim, da se lomiš, postaja ti jasno, kje si zamočil, kje si imel učno uro in kaj lahko dobrega v življenju narediš. Lomiš se med starim Nandetom in (starim) novim Nandetom. Kar je svojevrstna igra življenja. Ki se ne ozira na leta. Daje ti novo priložnost, da se tako rekoč na novo rodiš pri 70.

Ljudje si želimo ljubezni, želimo si svobode ... ko ju imamo priložnost živeti na polno, brez zadržkov poleteti, se predati, pa počepnemo od strahu. Ker ti vzame dih. Ker dihati z ljubeznijo, dihati svobodo, svobodno ljubiti pomeni prevzeti popolno odgovornost za polet svojega življenja brez voznega reda vzorcev, ki jih poznaš!
Upaj si!
Zvezdana
Deli s prijatelji