PRIJATELJICI V KOPALNICI

Zvezdanina modrost: Tuširava se skupaj in se gledava

Objavljeno 16. januar 2020 13.05 | Posodobljeno 16. januar 2020 13.36 | Piše: Zvezdana Mlakar

Bralki, ki se je podpisala kot Amy, se meša: objema me, ljubčka, res sva par, pravi. Kaj na to pravi Zvezdana?

Zvezdana svetuje. FOTO: Jure Eržen/delo
Draga Zvezdana,
pišem ti iz tujine, vsak teden komaj čakam Suzy, ki mi jo pošilja prijateljica. Sem samska, imam mačko in res dobro službo, sicer daleč od doma, ampak zame sanjsko, odlično plačano ... Jasno, da imam tudi malo prijateljic, doma samo še eno, tukaj, v srcu Evrope, pa so vsi odnosi tako ali tako površinski in podrejeni delu.

Nisem pretirano lepa, imela sem dve resni zvezi z moškima, ki sta me popolnoma razočarala. Ves čas sem po malo nesrečno zaljubljena in 100-odstotno heteroseksualna. A se mi nekaj dogaja, mogoče celo iz obupa in popolne osamljenosti. Zadnje čase se družim s sodelavko, ki jo imam res rada, odlično se razumeva, zabavava in zadnjič me je vprašala, ali bi bili midve par. Brez seksa. Da nama itak drugega ne preostane, mi govori, če ne, bova crknili sami. Zdaj se seliva v skupno stanovanje, objema me, ljubčka, res sva par.

Meni se meša, malo me je sram, malo mi je všeč, ne prepoznam se ... Samo od sebe se je zgodilo, da ena skrbi za finance, druga kuha, skoraj čisto tako kot navadni pari. Tuširava se skupaj, masturbirava skupaj, no, vsaka zase in se gledava. A sem zdaj lezbijka? Meni se še vedno zdi, da sva le res dobri prijateljici, saj nisem zaljubljena vanjo ... Pa ona pravi, da tudi ni lezbijka. Je to normalno? Naj se odselim in prekinem? Kam vse to pelje?
Amy


Draga moja Amy!
Zdi se mi, da nimaš nobenega razloga za strah in skrb. Dogaja se ti življenje in življenje se dogaja na toliko različnih načinov, kot je nas, različnih ljudi. Pravzaprav ni nič čudnega v tvoji zvezi (tudi če bi bila lezbična), s prijateljico sta iznašli način, kako živeti lažje, boljše, v družbi, ki je zelo odtujena. Mnogo boljše kot ždeti ob večerih sam z mačko je sedeti v družbi prijateljice ali prijatelja. Katerega spola je oseba, ki te veseli in jo imaš rada, navsezadnje ni pomembno. Meje predpisanega sta mogoče malce prekoračili, ampak kdo na svetu pa lahko čisto zares določi to mejo?

Sicer pa, kolikor vem, mladi, odraščajoči fantje počnejo marsikaj zanimivega skupaj, prijateljsko. Pa jih nihče ne označi, da so istospolno usmerjeni. Tudi ženske velikokrat razvijajo zelo intimna prijateljstva (samo posteljo preskočijo), ki jih osrečujejo, in tudi jaz sem že imela prijateljice, s katerimi sem se tako dobro razumela, da sem si srčno želela, da bi bile moški in bi lahko z njimi živela.

Kar koli je med vama, je vajina stvar in stvar vajinega dogovora. Samo to je pomembno, da se dobro, jasno in glasno dogovorita, kako si katera predstavlja vajin odnos. Očitno te zdrsi v seksualnost strašijo, zato se o tem pogovorita. Na koncu koncev, zakaj pa bi bila tako zelo proti istospolni seksualni izkušnji, vzemi jo kot izlet v neznano, ne pa kot obsodbo, da si absolutno na drugi strani mavrice. Ustvari svojo mavrico in postavi svoja pravila, kako boš živela, in se ne obsojaj vnaprej, kaj je prav in kaj ni.

Kako se imenuje tvoje prijateljstvo, sploh ni pomembno. Je to lezbično razmerje, razmerje dveh dobrih prijateljic? Koga briga.
Briga in mori očitno tebe, od svojih staršev in znancev iz domovine si tako ali tako oddaljena tisoče kilometrov in nimajo pojma, kako živiš. Jim skrivaš svoje razmerje, te je pred njimi sram?
Če te je, potem se boš morala spoprijeti s svojimi prepričanji in predsodki (ki pa kljub temu niso tako močni, da bi ti preprečili drobne intimnosti s prijateljico). Ker gre za življenje, tvoje življenje.

Se mi zdi, da gre v resnici za praktično in zabavno rešitev utrujajočega in osamljenega življenja. Če pogledam od zunaj, se mi zdi tvoja oziroma vajina rešitev prav ljubka in zabavna. Odrasli ženski sta se odločili, da gresta del poti v življenju skupaj, da bosta skupaj raziskovali in čakali moške, ki jih ta trenutek očitno ni na obzorju. Ženske smo že od nekdaj znale ustvarjati kroge, v katerih smo druga drugi pomagale in bile povezane. Že od nekdaj se poljubljamo in božamo, tolažimo in bodrimo druga drugo, se pogovarjamo o zelo zaupnih stvareh, pa nismo lezbijke.
Pa četudi bi bile? Kaj je narobe z istospolnostjo? Kdo s kom spi, je njegova intimna odločitev, in mi še ni padlo na pamet, da bi koga sodila po tem!

Ljubezen, radost in seksualna naklonjenost imajo nešteto izrazov in na zemlji se dogajajo, odkar se je življenje na njej razvilo. Naravno ni nikoli črno-belo. Naravno ni nikoli absolutno v enem. Narava nam je dala močna orodja za biološki razplod, a nam je podarila tudi čustva, zavest, ki ji v osnovi prav tako tiktaka biološka ura. Kateri kromosom je na podlagi nekih povezav in sinaps odločil, da ti ne boš med tistimi, ki bodo nadaljevali človeško vrsto? S semeni? Saj seješ lahko tudi z besedami, knjigami, znanstvenimi raziskavami, z umetnostjo ...

Poznam žensko, ki se je rodila kot moški, in mi je rekla: »Zvezdana, odkar vem zase, vem, da sem ženska, razmišljam kot ženska, živim kot ženska ...« Kdo bi lahko temu oporekal? In če razvijam odgovor še naprej, draga moja Amy, je tvoja zveza odlična izbira, mnogo boljša od nesrečne zveze z moškim, ob katerem bi trpela, mnogo boljša od možnosti, da bi vsa osamljena letala po svetu in se ponujala moškim po bifejih ali da bi bila poročenemu tipu ponižna ljubica. Lahko bi bila tudi odvisna od internetnega seksa, lahko bi imela moškega, ki bi te ves čas varal ...

Objemi torej svoje življenje in bodi hvaležna za prijateljico, za sanjsko službo, za majhne radosti, ki jih lahko deliš z njo, o tem, kaj je prav in kaj ne, pa naj razmišljajo drugi, če želijo. Dokler s svojim življenjem ne poškoduješ sočloveka, je tvoj prav na prvem mestu!

Uživajta!
Deli s prijatelji