MEH NA MAH

Špadni fantje z Nino do zlatega zmaja

Ansambel Špadni fantje iz Vipave je letošnji dobitnik zlatega zmaja, najvišje nagrade 29. Vurberškega festivala. Poleg Mateja in Tomaža Ščeka ter Davida Puca pa je za njihov uspeh zaslužna tudi pevka Nina Kovšca, doma s Cola nad Ajdovščino, ki je nedavno tretjič postala mamica. Zato smo jo pobarali, da nam pove kaj več o sebi.
Fotografija: Špadni fantje so se na Vurberku razveselili zlatega zmaja.
Odpri galerijo
Špadni fantje so se na Vurberku razveselili zlatega zmaja.

»Po izobrazbi sem diplomirana medicinska sestra in sem redno zaposlena v specialistični ambulanti kirurške poliklinike Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru,« pravi Nina, ki je že devet let srečno poročena s Sebastjanom. »Prav letos, ko bom dopolnila 33 let, se je najina družina še povečala, tako da imava zdaj že tri deklice. Zadnja se nama je letošnjo pomlad pridružila Sara. Njihov tatko je tako presrečen med samimi pupami in že zelo spreten s pričeskami in lakiranjem nohtov,« se pošali.

Po horoskopu je levinja, predvsem pa je zelo vesela in družabna pevka z zavidljivo glasbeno zgodovino in podlago. »Odkar pomnim, pojem! V srednji šoli sem začela obiskovati pouk solopetja na glasbeni šoli v Ajdovščini, kjer sem program tudi uspešno zaključila. Med študijem petja sem bila na več pevskih tekmovanjih, na katerih sem dosegla kar nekaj lepih rezultatov. V okviru solopetja sem imela veliko priložnosti peti v spevoigrah, na raznih koncertih doma in v tujini, komornih sestavih, prav tako sem sodelovala z Zborom Slovenske filharmonije, s katerim sem bila na enomesečni turneji po Evropi s svetovno operno divo Anno Netrebko,« našteje nekaj vrhuncev svoje kariere.
Nina je pevka, diplomirana medicinska sestra, žena in mamica.
Nina je pevka, diplomirana medicinska sestra, žena in mamica.

Pozneje je projektno sodelovala celo z zborom Ljubljanske opere, večkrat pa tudi z zasedbo Tamburjaši iz Vipave, s katerimi so skupaj posneli zgoščenko. »Še vedno pa pojem v mešanem pevskem zboru Duri Col in pri cerkvenem zboru,« zaključi pripoved o svojem bogatem glasbenem udejstvovanju Nina, ki se je leta 2007 pridružila narodno-zabavnemu ansamblu Gorski cvet in z njimi ostala do konca glasbene poti leta 2013. S pevcem omenjenega ansambla, Sebastjanom Fabčičem, sta v narodno-zabavni različici premierno izvedla opereto Kneginja Čardaša.

Sledilo je nekaj let glasbenega premora, potem pa je Nino poklical Matej Šček in jo povabil k Špadnim fantom. Z njimi je leta 2018 začela pisati novo poglavje, saj do takrat fantje sploh niso imeli pevke. In očitno je bil njen prihod premišljena odločitev, saj so z njo še isto leto začeli pobirati nagrade na festivalih. Letos so se skupaj razveselili zlatega zmaja na 29. Vurberškem festivalu, na katerem so Špadni fantje strokovno komisijo, komisijo radijskih postaj in občinstvo prepričali s čutnim valčkom Ne pozabi, ki sta ga ustvarila Brane Klavžar in Romana Cafuta. Nina pa se je tega festivala izjemno veselila, kot bi slutila, da se bodo na koncu veselili najvišje nagrade.
Brane Klavžar in Romana Cafuta sta avtorja zmagovalnega valčka Špadnih fantov z naslovom Ne pozabi.
Brane Klavžar in Romana Cafuta sta avtorja zmagovalnega valčka Špadnih fantov z naslovom Ne pozabi.

»Romana je imela pri pisanju besedila v mislih svojega sina, jaz pa sem skladbo odpela z mislijo na svoje tri deklice,« nam je zaupala srčna in simpatična Nina Kovšca. Besedilo za nagrajeni valček Ne pozabi je bilo po mnenju komisije tretje najboljše na letošnjem festivalu, tako da je nagrado prejela tudi Romana.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas