CAMU CAMU

Sadež, ki vsebuje 3000 odstotkov več vitamina C kot limona

V hladnih mesecih moramo biti še posebno pozorni, da zaužijemo dovolj vitamina C. Predstavljamo vam tropski sadež, ki ga vsebuje več kot katera koli človeku znana rastlina.
Fotografija: Camu camu. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Camu camu. FOTO: Getty Images

Pozabite na limone in pomaranče – sadež rastline camu camu (Myrciaria dubia) vsebuje več vitamina C kot katerakoli druga rastlina na svetu. Sveži sadež ga vsebuje 40 odstotkov več kot acerola in kar 3000 odstotkov več kot limona!

Camu camu je vrsta grmičevja, ki uspeva na težko dostopnih poplavnih območjih amazonskega deževnega gozda in obrodi istoimenske sadeže rdeče vijoličaste barve. Čeprav so že stoletja nepogrešljiv del tradicionalne medicine amazonskih domorodcev, je bil camu camu do leta 1957, ko je perujski Inštitut za prehrano opravil prvo strokovno analizo tega sadeža, tako rekoč neznan, v zadnjih letih pa vedno več ljudi spoznava njegove izjemne lastnosti.

Več kot obramba pred prehladi

Amazonski sadež. FOTO: Getty Images
Amazonski sadež. FOTO: Getty Images
Camu camu ob izjemno visokem deležu vitamina C vsebuje številne druge hranilne snovi: vitamine tiamin B1, riboflavin B2 in niacin B3, minerale (kalcij, železo, kalij, fosfor), aminokisline in betakaroten.

Dr. James Duke, upokojeni glavni botanik na ameriškem ministrstvu za kmetijstvo, je v primerjalni študiji na stotine zdravilnih rastlin razvrstil po njihovi učinkovitosti pri odpravljanju in lajšanju bolezenskih stanj. Camu camu se je uvrstil na prvo mesto pri prehladih, protibolečinskem delovanju, arteriosklerozi, astmi, gingivitisu, glavkomu, hepatitisu, migreni in osteoartritisu.

Zakaj je naravni vitamin C boljši od sintetičnega?

Japonski znanstveniki so še ugotovili, da ima sadež presenetljive antioksidativne in protivnetne učinke. V raziskavi, ki so jo leta 2008 opravili na skupini kadilcev, je camu camu bistveno zmanjšal količino z oksidativnim stresom poškodovanih celic, medtem ko sintetični vitamin C (askorbinska kislina) ni imel nanje nobenega učinka.

Tudi druge raziskave potrjujejo, da ima naravni vitamin C neprimerno boljše učinke kot sintetično izdelani. Camu camu je tako učinkovit tudi zaradi bioflavonoidov – snovi, ki vitaminu C omogočajo lažji dostop do celic.

Posušen camu camu, zmlet v prah. FOTO: Getty Images
Posušen camu camu, zmlet v prah. FOTO: Getty Images
Pri nakupu camu camuja morate biti pozorni na njegovo kakovost. Ker količina v divjini nabranega sadeža ne dosega povpraševanja, so ga začeli pridelovati v umetnih nasadih. Ta camu camu ima bolj neprijeten okus in vsebuje bistveno manj vitamina C od tistega, ki raste v divjini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije