LOVKE

Lovke Danice Lovenjak: Bojan Emeršič

Objavljeno 19. februar 2020 13.00 | Posodobljeno 24. februar 2020 14.53 | Piše: Danica Lovenjak

Eden in edini Bojan Emeršič je pripravil novo poslastico, s katero bo poskrbel za smeh. Vedno zabavni igralec bo gledalcem Špas teatra pomagal in z njimi delil vse svoje znanje! V predstavi Erotika po Emeršiču namreč pove naglas vse, česar si ne povemo, ker bi radi ostali skupaj. O njegovem precej pikantnem pogledu na moško-ženske odnose sva spregovorila tudi midva.

Bojan meni, da je erotika vedno izhodišče.
Prvak ljubljanske Drame, večkratni nagrajenec stroke in občinstva, sicer pa eden najbolj priljubljenih slovenskih igralcev pride na sončen dan v središče Ljubljane z nasmehom na obrazu in me pozdravi kot pravi kavalir. Z Bojanom se poznava že nekaj let in lahko vam zagotovim, da z njim nikoli ni dolgčas, pa naj bo v soju žarometov ali na klepetu.

Velik problem človeštva

Ko sva nekoč sedela v kavarni, sem na polici zagledala knjigo z naslovom Fonetika, a sem besedo izgovorila brez črke F, ki jo je uničil zob časa, to pa je sprožilo plaz smeha in domišljije. Zato ga najprej povprašam, ali je bil morda povod za novo predstavo najin pogovor o onetiki. »Veš, da nisi daleč od resnice. Mogoče ni bil povod, ampak sem se ob tem res spomnil na to besedo,« se zasmeji. »Tvoj štos večkrat uporabljam. Ko me ob omembi te besede ljudje začudeno gledajo, jim moram pojasniti. Ta onetika mi deluje tako seksi. Res bi lahko bil naslov predstave Onetika, ne Erotika.« In tako tema pogovora hitro nanese na seks, o katerem Bojan govori brez dlake na jeziku.
image
Bojan meni, da je erotika vedno izhodišče.

»Seks je sam po sebi absolutno najbolj intimna stvar, ki se lahko zgodi med dvema človekoma. Bolj intimno ne more biti nič na svetu,« mi pove. Zato mu postavim večno vprašanje: je za seks potrebna ljubezen? »Nikakor ne! Seks je stokrat močnejša in samostojna stvar, ljubezen pa je odvisna od seksa. Torej ljubezni brez seksa ni, seks brez ljubezni pa je.« Precej je zgrožen nad informacijami, ki jih je zbral. »Šokiralo me je, ko sem naredil svojo raziskavo. Zanimalo me je, ali imajo teme, s katerimi se ukvarjam, podlago v normalnem svetu. Med ljudmi starosti do 30 let nisem našel niti enega, ki bi se želel zaljubiti. Pa sem jih zagotovo vprašal več kot 30. Vsak je rekel ne, češ to se mi ne da, ves čas se moraš prilagajati ... Nihče ni rekel: 'Samo čakam, kdaj me bo trofnilo.' To pomeni, da se svet spreminja. In to je izhodišče za predstavo, saj se mi ravno to zdi velik problem človeštva.«

Seks je kot avtocesta

Med sprehodom po Ljubljani mi stari maček slovenskih odrov zaupa svoj pogled na spolnost. »Seks je lahko potešitev. Moški seksualnost dojemamo drugače in tudi zato prihaja do razlik. Rad povem v metafori, da je seks pri moškem kot avtocesta: pred sabo vidiš ravno cesto, cilj je jasen in zato točno veš, kje se konča čez tri minute. Če smo res radodarni, je pet minut,« se nasmeji. »Zmeraj govorim, da smo moški iskrena bitja, kar se tiče seksualnosti. Zelo smo enoznačni, lahko se nas prebere, to takoj vidiš. Pri ženski pa moraš biti izjemno spreten, ker se lahko hitro ušteješ. Mogoče oddaja takšno energijo, pa sploh ni to. Ženske ste razdrobile seksualnost. To se vidi že samo po tem, da potrebuješ zemljevid, preden najdeš vse erogene cone! Vse te kombinacije ... kot da si pozabil pin pri bančni kartici in poskušaš zadeti,« razloži v smehu. Zagotovo pa je veliko zabavnih kombinacij v njegovi novi komediji, ki jo je ustvaril s soavtorjem in režiserjem Juretom Karasom.
»Seks je stokrat močnejša in samostojna stvar, ljubezen pa je odvisna od seksa.«


»Zelo sem si ga želel za sodelavca, ker se mi zdi najspretnejši pri pisanju humorja. Odlično sva sodelovala, navdušen sem,« ne skopari s pohvalami. »Erotika je mišljena predvsem kot užitkarjenje, seks pa je eden od paradnih konj erotike.« V tem času ga ravno pokliče žena Viktorija, in ko končata telefonski pogovor, ga povprašam, kako v zakonu ohranjata erotiko. »Mislim, da se je treba truditi, da obdržiš intimo med človekoma. Erotika je vedno izhodišče. Skoraj prepričan sem, da je zaljubljenost ali kakršna koli privlačnost zmeraj seksualna. Nekdo te privlači, zdi se ti, da bi s tem človekom lahko bil. Nekaj erotičnega vidiš v njem. Tudi če si rečeš: 'Joj, kako je ta ženska pametna!' je to stvar erotike. Zdi se mi, da so začetki zmeraj erotični. Redko je platonske narave. A če v zvezi izgubiš erotiko, izgubiš pristen stik. Zato jo je treba res vzdrževati.«

Moški misli na seks vsakih 10 minut

Ob Ljubljanici najdeva miren kotiček za nadaljevanje pogovora. »Časi, ko je moški prišel in si vzel, so mimo. To je dobra stvar emancipacije, denimo. Zdaj mora biti seks neke vrste dogovor. Po statistiki ženska pomisli na seks vsakih 40 minut, moški pa na 10. Očitno je, da smo bolj dojemljivi za to, ženske pa lahko delujete na več ravneh, ki vas zadovoljujejo. Moški lahko včasih res deluje samo na enem, vse drugo pa pač mora biti, da lahko živi,« se nasmeji. In kaj si njegova žena misli o tem, da bo o erotiki govoril tudi na odru? »Razume ali ne, zdaj smo v tem ognju. Prvo različico scenarija sem ji dal celo prebrati in me je takoj skenslala. Po treh vrsticah mi je scenarij vrnila in rekla: 'Če boš to govoril, te bom tožila,'« prizna v smehu. Da se ne bo tako končalo, mu je pomagal ravno Jure Karas in skupaj sta ustvarila najbolj sekspliciten šov.

»Ko si sam na odru, je najlaže povedati zgodbe v povezavi s svojo ženo. Večina dela tako. Z ženami se morajo doma lepo zmeniti, kje je meja, ali pa gredo celo prek nje in se potem verjetno malo kregajo ali nekaj dni grdo gledajo. Jaz sem se temu spretno izognil,« pove z nasmeškom. »V bistvu v tej predstavi nagovarjam k temu, da ne smemo izgubiti kompasa glede erotike, in to zgolj zaradi emancipacije. Primarno je moški lovec, redkokatera ženska v zgodovini je imela privilegij, da je lahko izbirala. Marija Antoaneta je imela to možnost, a je bila privilegirana. Danes ni več tako, ženske ste vendarle emancipirane, ampak se mi zdi, da se je ta slika začela rušiti.« V sodobnem svetu je več sprememb.
»Ko sem jo prvič zagledal, je bilo okrog nje 500 ljudi. Na uho sem ji rekel:
'Veš kaj, ti boš moja.'«


»Moški postajamo vedno večji pussyji, vedno bolj smo udomačeni kužki, vedno manj imamo besede. Še zmeraj mislim, da je precej preprosta, seveda nič kaj nova primerjava, da ste ženske mačke, moški pa psi. Psi se vzgajajo, a kje si še videl, da se mačka vzgaja?! Ona ima svoj značaj in tako se vede. Najboljše je, da se ji prilagodiš, ko vidiš, kakšna je. Potem ona funkcionira, je srečna, in tako si tudi ti srečen.«

Priznava, da je romantik

To ni njegova edina primerjava moškega in ženske. »Lahko bi rekel, da sem bokser. Bokserji so klovni, po eni strani hočejo biti zabavni, po drugi pa jih ni težko vzgojiti.« Ob tem pripomnim, da bokserji radi tudi smrčijo. »Reciva, da nisi daleč od resnice,« mi reče v smehu. »Zagotovo smrčim, ampak Viktorija vedno prej zaspi kot jaz, absolutno pa je to ne moti. Vsaj do zdaj ni še ničesar rekla. Zelo rad zaspim tako, da se dotikava, da se drživa za roke ali kar koli takšnega.« Zato se ne sramuje dejstva, da mu je romantičnost blizu.

»Zagotovo sem romantik. O tem sem stoodstotno prepričan. Ob tej besedi vsak vidi moškega z rožami, ki odpelje svojo žensko gledat sončni zahod ... Saj je tudi to romantika. Ampak njeno bistvo je, da si želiš iskati situacije, ki so v nekem trenutku unikatne za oba, ki se imata rada.« In kaj je najbolj romantična stvar, ki jo je Bojan naredil za svojo Vikico, kot ji rad reče? »Mogoče je to še zmeraj najin začetek, torej čisto prvi stik, ki sva ga imela. Ko sem jo prvič zagledal, je bilo okrog nje 500 ljudi, in videl sem, da je tudi ona mene opazila. Stopil sem do nje in ji na uho rekel: 'Veš kaj, ti boš moja,' in odšel. In potem je bila moja. Od tega je minilo 16 let in še zdaj je moja.«
»Zelo rad zaspim tako, da se dotikava, da se drživa za roke.«


O tem, kako jima uspeva ohranjati lep odnos, pa pravi: »Ohranjati moraš živost. Saj nimam odgovora, samo opažam stvari, s katerimi se večina ukvarja. Sodeč po raziskavah gre največ ljudi narazen zaradi denarja, različnih pogledov ... Jaz sem prepričan, da se ljudje ločujejo zaradi erotike. Ko pojesta smetano s torte, ugotovita, da ni več seksualne fascinacije med njima. Ja, tudi Kamasutra ima omejeno število strani,« se nasmehne. »Erotika je gonilo človeštva. Celo župniki zdaj razmišljajo, da bi ukinili celibat,« pribije, preden me povabi na predstavo in mi pomaha v slovo.
Deli s prijatelji