PARAOLIMPIJEC

Jernej je smučal že z dudo v ustih

Objavljeno 22. januar 2019 22.10 | Posodobljeno 22. januar 2019 22.17 | Piše: Drago Perko

Hrušica je kraj, v katerem bivajo šampioni. Anže Kopitar in Jernej Slivnik sta skoraj soseda. Kopi zabija gole in deli podaje v severnoameriški poklicni ligi NHL, Jernej pa se prebija med najboljše smučarje invalide na svetu.

V sredo bo v Kranjski Gori za Slivnika navijal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj tokratnega svetovnega prvenstva. Roman Šipić
»Jernej je nesporni in dokazani talent. Na njem je, da to izkoristi, na nas pa, da mu pri tem pomagamo,« odločno pove Roman Podlipnik, ki tri leta bdi nad fantom, ki se je pri petih letih poškodoval v prometni nesreči in je od takrat na vozičku. Smučal je že z dudo v ustih, smučanju je povsem zapisan tudi sedaj, kar prinaša prve rezultate.
image
Drago Perko

A brez dela in odrekanja ne bi šlo. Jernej je dijak 3. letnika jeseniške gimnazije, kjer mu ekipa učiteljskega zbora z ravnateljico Lidijo Dornik na čelu od začetka stoji ob stani. Pa tudi njemu je jasno, da brez šole in izobrazbe ne gre, zato se trudi in uči.

Ni lahko, a po mukah se prepoznajo junaki. Ko se drugi ob pol petih ali petih zjutraj le obrnemo okoli, Jernej že sede v avto ali počaka trenerja, da se skupaj odpeljeta v Kranjsko Goro. Če kdo, potem Roman in Jernej vesta, da se po jutru pozna dan. Pričakajo ju smučarji slovenske moške članske vrste, z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom na čelu, da se skupaj odpravijo na trening.

Z lučko na progo

»Po navadi še v temi postavljamo progo, svetimo si z lučko,« pove trener Podlipnik, ki mu je jasno, da je treba take treninge opraviti pred 9. uro, ko zaženejo žičnice za turiste, ki se jih v Kranjski Gori tare. »Z Jernejem sva hvaležna, da lahko trenira z reprezentanco, da naju vzamejo s sabo,« pove Roman, ki je včasih tudi sam deloval v slovenskih reprezentancah, tako da ga trenerski kolegi niso pozabili. Jerneju pa je tudi godilo, da je vadil skupaj s Kranjcem in Hadalinom, ki sta že uveljavljeni imeni, a Jerneja spoštujeta in občudujeta, ga spodbujata in z njim delita zmagovalno miselnost, ki se vedno bolj kaže tudi pri Slivniku.
image
Roman Podlipnik bdi nad Jernejem že tri leta, samozavest pa pridobivata ob Kranjcu in Hadalinu. Drago Perko

»Dobro sem treniral vso sezono, izvrstno sem pripravljen, samozavesti mi ne manjka. V petek sem dobil udarec v desno ramo, a sem prepričan, da bom v ponedeljek na startu,« nam je zaupal Jernej pred dnevi, ko je v Kranjski Gori predstavljal svetovno prvenstvo, z začetkom, 21. januarja, traja pa do 1. februarja. Uvodni del (tehnične alpske panoge), med 21. in 24. 1., bo v Kranjski Gori, od 25. 1. do konca pa se bodo hitre preizkušnje odvijale v italijanski Selli Nevei.
»Jernej, najbrž ne boš nikoli več hodil.« Na to odvrne le: »Kaj pa smučal?« Medtem ko je bil sinko napol onstran, v komi, mami izve, da smučajo tudi invalidi. In mu odgovori: »Ja, smučal boš!«
(Delo, januar 2018)


»Vesel sem, da Slovenija gosti svetovno prvenstvo. To je bila zame vsako jutro nova motivacija, da še z večjim veseljem treniram,« še doda Jernej, ki je lani na paraolimpijskih igrah v slalomu zasedel 12. mesto. Vanj pa velike upe polagajo pri Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite tudi v prihodnje. Tudi zato je lani postal ambasador programa Postani športnik, ki poziva mlade invalide, naj se ukvarjajo s športom. Jernej dokazuje, da so ovire le v glavi. Sam je lansko leto zaključil mojstrsko, in sicer še z dvema zrelostnima korakoma: dopolnil je 18 let in postal šofer. Pa srečno, med količki in na cesti!


 
Deli s prijatelji