ENERGIJA

Živila, ki dokazano premagujejo utrujenost

Če ste zadnje čase pogosto utrujeni poglejte, katera živila vam bodo zagotovila prepotrebno energijo.
Fotografija: Obstajajo  živila, ki dokazano premagujejo utrujenost. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Obstajajo  živila, ki dokazano premagujejo utrujenost. FOTO: Gettyimages

Če ste zadnje čase pogosto utrujeni ne glede na to, koliko spite, je čas za nekaj sprememb na jedilniku. Obstajajo namreč živila, ki dokazano premagujejo utrujenost, nekaj najučinkovitejših pa predlaga prehranski strokovnjak Ari Whitten.

Spirulina

Številka ena na tem seznamu je morska alga z veliko beljakovinami, železom in mnogimi vitamini, ki pomagajo pri odpravi utrujenosti ter izčrpanosti.

Jetra

So vir vitaminov A, B, D, E in K, v njih so že železo, cink, magnezij in selen, dodatno vrednost predstavljajo beljakovine. Kombinacija teh zagotavlja nov odmerek energije in tudi hormona dobrega počutja, serotonina.

Ostrige

Telesu zagotavljajo maščobne kisline omega 3, vitamin B12, selen, železo in cink, s čimer koristijo zdravju in boljšemu počutju.

Ikre lososov

Izjemno bogata so z maščobnimi kislinami omega 3, ki krepijo celične membrane. Ob tem so študije pokazale, da te maščobe pozitivno vplivajo na krvni pretok v možganih, s tem izboljšujejo kognitivne funkcije in spodbujajo dobro razpoloženje.

Brokoli

Sijajen vir energije, saj med drugim spodbuja delovanje mitohondrijev in proces detoksikacije.

Rdeča pesa

Gomoljnica, polna protivnetnih snovi, ki med drugim povečujejo vzdržljivost in dvigajo raven energije v telesu. Ob tem spodbujajo krvni pretok in telesnim tkivom zagotavljajo veliko kisika in hranljivih snovi.

Granatno jabolko

Slovi po vseh učinkih, ki jih ima na zdravje rdeča pesa, ob tem pa izstopa po vsebnosti elaginske kisline, ki pozitivno vpliva na mitohondrije, kar pomeni, da granatno jabolko poskrbi za boljšo oskrbo telesa s kisikom in s tem z energijo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas