NA SPLETU

Tudi pri zdravniku ženske niso enakopravne

Na družabnih omrežjih se je pojavilo gibanje, ki zdravnike obtožuje, da ženske obravnavajo manj resno kot moške in njihove bolezni pozneje odkrijejo.
Fotografija: So ženske res drugače obravnavane?
Odpri galerijo
So ženske res drugače obravnavane?

V našem že več let razpadajočem zdravstvenem sistemu imajo mnogi pogosto občutek, da se jim zdravniki zaradi preobremenjenosti ne posvetijo dovolj, prepozno postavijo diagnozo ali jim dajejo občutek, da so si težave umislili.
Mnoge ženske pravijo, da jim zdravniki ne verjamejo in jih prepričujejo, da si domišljajo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Mnoge ženske pravijo, da jim zdravniki ne verjamejo in jih prepričujejo, da si domišljajo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

A to se ne dogaja samo pri nas, ampak tudi v tujini. Nedavno je ameriška feministka s svojo objavo na twitterju sprožila pravo gibanje ogorčenega pričevanja, ki kaže, da so ženske večkrat žrtve zdravniških zmot, saj da jih zdravniki jemljejo manj resno in pri njih pozneje ugotovijo resno bolezen oziroma postavijo pravo diagnozo.

Začelo se je sredi oktobra, ko je Suzannah Weiss na twitterju spraševala ženske, koliko časa je pri njih trajalo, da so odkrili kronično bolezen. Navedla je svojo izkušnjo, ko je v 11 mesecih morala obiskati kar 17 zdravnikov, da so postavili pravo diagnozo, poleg tega jo je večina poskušala prepričati, da si bolečine domišlja, da je vse v glavi, da bo minilo samo od sebe in podobno. Pošiljali so jo k psihiatru in ji govorili, da je videti čisto v redu in da že ne more biti nič hudega. »Prvi, ki je odkril mojo pravo diagnozo, je bil psihiater,« je dodala.
So ženske res drugače obravnavane?
So ženske res drugače obravnavane?

Ključna beseda #MyDoctorSaid, po slovensko »zdravnik je rekel«, je od takrat zelo priljubljena na tem družabnem omrežju, vsak dan se namreč pod tem geslom pojavljajo nove in nove zgodbe. Vse imajo podobno vsebino, ženske zdravniki jemljejo manj resno kot moške. Ena od obolelih je, na primer, napisala, da je zaradi nenormalno hitrega bitja srca in slabega počutja odšla na urgenco, od tam pa so jo poslali domov, češ da je slabokrvna zaradi močne menstruacije. Izkazalo se je, da ima raka na jetrih. Druga je opisala težko izkušnjo tašče, ki je imela hude glavobole. Potem ko je obiskala pet zdravnikov, se je odločila za samoplačniški pregled na kliniki. Tam so ugotovili počeno lobanjsko kost in jo takoj operirali.

Tretja je zapisala, da je zdravniku potožila, da se boji raka na jajčnikih, saj ima že sedem let občasno bolečine v tem predelu, zdravnik pa se je le zasmejal in dejal, da bi že zdavnaj umrla, če bi bile te bolečine rak. Šele po petih letih so ugotovili, da ima endometriozo.


Iz množice objav na twitterju je Weissova izluščila jedro problema. To je, da imajo zdravniki še vedno predsodke in da vseh ljudi ne obravnavajo enako. »Ženske, istospolno usmerjene in temnopolte obravnavajo drugače. Imajo nas za hipohondre, ne poslušajo nas in nam ne verjamejo,« je prepričana. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas