GENSKA MODIFIKACIJA

Novo odkritje, zaradi katerega bi lahko ljudje veliko dlje živeli

Nova genska modifikacija je mišim podaljšala življenje. Ali ga bo tudi ljudem, bo pokazal čas.
Fotografija: Zahvaljujoč znanosti ljudje živimo dlje, kot smo včasih. FOTO: Likoper, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Zahvaljujoč znanosti ljudje živimo dlje, kot smo včasih. FOTO: Likoper, Getty Images/Istockphoto

Znanstvenikom iz Tajvana je uspelo s pomočjo nove genske spremembe doseči, da so miši živele do 20 odstotkov dlje (pet mesecev) in bile precej zaščitene pred razvojem raka (12,5 odstotka), poroča hrvaški portal Index.hr, ki se sklicuje na New Scientist. Zaradi nove genske modifikacije so bile tudi mentalne sposobnosti miši boljše: upadati so začele kasneje. Če bo takšna genska modifikacija uspešno opravljena tudi pri človeku, bo njihovo odkritje še toliko bolj vredno. 

Strokovnjaki so podaljšanje življenjske dobe in zaščito pred rakom pri miših dosegli tako, da so jim dodali mutirano različico gena KLF1. Takšen rezultat so dosegli že samo z eno presaditvijo krvnih matičnih celic. Kdo ve, kakšen bi bil rezultat, če bi se jih izvedlo še več. Spodbudne so tudi informacije glede stranskih učinkov: po besedah strokovnjaka za genetiko, Che-Kun James Shena, teh niso odkrili.

Umetna inteligenca bi lahko zelo pospešila razvoj medicine. FOTO: Natali_mis, Getty Images/Istockphoto
Umetna inteligenca bi lahko zelo pospešila razvoj medicine. FOTO: Natali_mis, Getty Images/Istockphoto

V boju proti raku bi lahko veliko vlogo v prihodnje igrala tudi cepiva. Omenja se, da bi lahko farmacevtsko podjetje Moderna do leta 2030 razvilo eno oziroma več cepiv, ki se bodo borila proti tej bolezni. Zaradi umetne inteligence pa bi utegnili v prihodnjih letih dobiti tudi zdravila za še kakšne druge za zdaj slabo ozdravljive ali neozdravljive bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije