NOVI IZZIVI

Nasveti, kako krepiti možgane

Prekinjanje rutine in novi izzivi stimulirajo možgane; prhajte se miže, pojdite v službo po drugi poti.
Fotografija: Vsakodnevna opravila opravljamo malce drugače in krepimo možgane. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vsakodnevna opravila opravljamo malce drugače in krepimo možgane. FOTO: Guliver/Getty Images

Da bi možgani ostali vitalni, potrebujejo vedno nove izzive, ne rutine. Slednja (denimo vedno enak jutranji ritual, hoja ali vožnja v službo po isti poti in podobno) od možganov ne zahteva veliko truda. Novi izzivi, drugačne aktivnosti pa možgane stimulirajo, poživijo, in to bi morali početi redno. Ker je ohranjanja bistrega uma pomembno za kakovostno življenje, je nastala nevrobika, vadba za možgane, ki sta se je domislila Manning Rubin in Lawrence Katz. Redno prakticiranje ne bo le okrepilo delovanja možganov in živčnega sistema, temveč tudi izboljšajo razpoloženje in spomin, morda celo spremenilo pogled na svet. Poskusite z vajami, ki jih bomo opisali, poleg tega rešujte križanke in uganke, hodite, tudi bosi, poskusite kaj novega, denimo določeno jed, novo živilo, smejte se, preuredite stanovanje, plešite. Če vsakodnevna opravila opravljamo malce drugače, ​ima to lahko pozitivni vpliv. ​Pa poglejmo.

​Ste desničar? Poskusite pisati z levo. In nasprotno. Pišite tako ves dan. Z drugo roko si umijte zobe, to počnite ves teden. Tako boste aktivirali tudi tiste dele možganov, ki sicer ne sodelujejo pri tem opravilu. Zaprite oči in tako hodite po stanovanju, poskušajte se spomniti razporeda pohištva. Tako boste prekinili rutino in na povsem nov način preverili svoj spomin. Tudi prhate se lahko miže in izbirate oblačila, ki jih boste nosili danes.
Ves teden si zobe ščetkajte z drugo roko. FOTO: Guliver/Getty Images
Ves teden si zobe ščetkajte z drugo roko. FOTO: Guliver/Getty Images

​Izostrite voh. Poskušajte prepoznati začimbe, zelišča samo z nosom, ne da bi jih videli.

​Izmislite si besedilo. Sedite pred televizor, poiščite kako oddajo in popolnoma utišajte zvok; zdaj si, medtem ko spremljate dogajanje, izmislite, kako poteka pogovor med sogovornikoma. S tem preizkušate svojo domišljijo.

​Berite kaj drugačnega. Če navadno radi prebirate revije o modi, si kupite tako, v kateri so popotniške, turistične teme. Če prisegate na ljubezenske romane, presedlajte na kriminalke.

​Spremenite pot. Greste v službo vsakokrat po isti poti? Pojdite drugje, naredite ovinek ali dva, tako boste dodatno zaposlili možgane. Tudi sedežni red za mizo lahko spremenite, ali pa v službi, če so sodelavci za. Zamenjajte vsebino kuhinjskih omaric in predalov, prestavite pribor, krožnike, kozarce.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije