OSTEOPOROZA

Kosti se obnavljajo vse življenje

Kdor je enkrat doživel osteoporozni zlom, ima več kot 80 odstotkov možnosti za ponovitev; najpogosteje se zlomijo kolk, vretence in zapestje.
Fotografija: Igra z vnuki se mnogo starostnikom ne zdi samoumevna.
Odpri galerijo
Igra z vnuki se mnogo starostnikom ne zdi samoumevna.

Za marsikoga se je samoumevno skloniti, preskočiti stopnico, hitro stopiti, se naglo vzravnati … za bolnike z osteoporozo pa še zdaleč ne. Bolezen, ki dobesedno pomeni porozne kosti, prinaša številne tegobe mnogo starostnikom, žal pa jih večina ne ve, da jih je doletela, dokler se jim ne zlomi kost. A takrat je že napredovala, opozarjajo strokovnjaki ob svetovnem dnevu osteoporoze, ki ga zaznamujemo vsakega 20. oktobra. Zato pravimo, da osteoporoza poteka tiho, vse od izkušnje, ki mnogim za vedno spremeni življenje. Kdor je enkrat doživel osteoporozni zlom, ima več kot 80 odstotkov možnosti za ponovitev, najpogosteje pa se zlomijo kolk, vretence in zapestje. Statistika kaže, da si bosta zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze do 80. leta starosti kost zlomila vsaka tretja ženska in vsak osmi moški, tveganje ženske, da bo umrla zaradi komplikacij po zlomu kolka, je enako tveganju za smrt zaradi raka dojke.

Zboli veliko več žensk

Kosti se obnavljajo vse življenje, največjo kostno maso dosežemo kmalu po 30. letu. Takrat se začne postopna izguba kostne mase, ki se občutno pospeši pri ženskah v prvih letih po menopavzi; ženske imajo povrhu manj kostne mase kakor moški, zato ne preseneča, da je med bolniki z osteoporozo kar 80 odstotkov žensk.

Med bolniki z osteoporozo je kar 80 odstotkov žensk. FOTORAFIJE: Guliver/Getty Images
Med bolniki z osteoporozo je kar 80 odstotkov žensk. FOTORAFIJE: Guliver/Getty Images
V kosti bi morali vlagati že v mladosti, in sicer s prehrano, bogato s kalcijem in vitaminom D, in zadostno telesno dejavnostjo z ustrezno obremenitvijo. Vse življenje se je treba izogibati tobaku in čezmernemu uživanju alkohola, nujno pa se je tudi zavedati nekaterih bolezni in stanj, ki so lahko prav tako dejavniki tveganja za pojav bolezni, to so bolezni ščitnice, vnetne bolezni črevesja, celiakija, bolezni jeter in kostnega mozga, revmatoidni artritis; možnosti za osteoporozo lahko povečajo tudi nekatera zdravila, dejavniki tveganja pa so še, kot omenjeno, ženski spol, starost, zgodnja menopavza, drugi družinski člani z osteoporozo. Čeprav vsi povzročitelji še niso znani, je bolezen vendarle mogoče v veliki meri preprečiti, in sicer z uravnoteženo prehrano, redno telesno vadbo, zdravim življenjskim slogom, pravočasnim merjenjem kostne gostote ter uživanjem ustreznih zdravil, če jih zdravnik predpiše.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije