NEMIR

Kako pregnati nemir, ki krati spanec

Da bi zvečer hitro potonili v sen in vso noč dobro spali, preženite misli, ki kratijo vaš spanec.
Fotografija: Misli, ki kratjo spanec, preženejo tudi izbrane vonjave. FOTO: Fizkes, Getty Images
Odpri galerijo
Misli, ki kratjo spanec, preženejo tudi izbrane vonjave. FOTO: Fizkes, Getty Images

Velikokrat se zgodi, da neprijetne misli preprečujejo, da bi zvečer hitro potonili v spanec. Bolj kot jih poskušate utišati, vztrajneje se vračajo in pogosto se zdi, da jih ni mogoče pregnati. Na srečo to ne drži, kajti še tako moreče in turobne misli so premagljive. Kako?

Osredotočite se na trenutno dogajanje

In se ne obremenjujte s tistim, kar je bilo, ali z onim, kar se vam obeta. Dopovejte si, da le sedanji trenutek lahko nadzorujemo in vplivamo nanj. Tudi tako, da se mu posvetimo v mislih. Morda je vse, kar možgani za dober spanec potrebujejo, sprememba fokusa.

Odložite napravice

Če se tedaj, ko zaradi neprijetnih misli ne morete zaspati, zatekate k uporabi napravic, takoj prenehajte, kajti zrenje v zaslone bo vse skupaj samo še poslabšalo in dvignilo raven stresa. Če že, v roke raje vzemite knjigo.

Počnite nekaj, kar vas sprošča

Kot je, denimo, branje knjige, poslušanje glasbe, risanje ali barvanje … Nekaj, kar bo misli speljalo stran od neprijetnih zadev.

Vohajte sivko

Nekateri vonji pomirjajo in prikličejo spanec, eden takšnih je vonj sivke. Lahko na vzglavnik kanete nekaj kapljic njenega olja, si z njim zmasirate sence ali povohajte suhe ali sveže cvetove rastline.

Uporabite zvijačo

In se, namesto da bi se trudili zaspati, trudite ostati budni. Obratna psihologija vam bo kaj lahko pomagala priklicati spanec.

Pomagajte si z dihalno vajo

Lahko samo globoko dihate in se osredotočite na vdih in izdih ali si pomagajte z vajo, imenovano: 4-7-8, ki prinaša sprostitev: ko se uležete v posteljo, se udobno namestite in globoko vdihnite skozi nos. Vdih naj traja štiri sekunde. Za sedem sekund zadržite sapo. Izdihnite skozi usta, izdih naj traja osem sekund.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije