ČUDEŽNA MELONA

Idealno živilo za vse na dieti

Melona ni le okusna, temveč je tudi prava zakladnica vitaminov in mineralov: ker je osvežilna, si jo v poletni vročini lahko večkrat privoščimo.
Fotografija: Brez melone ni poletja. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Brez melone ni poletja. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Tako kot brez lubenic si niti brez melon ne znamo predstavljati poletja. Spadajo v družino bučevk kot buče in kumar(ic)e. Da dozorijo, potrebujejo dovolj sonca, toplote in vlage, zrastejo pa lahko zelo velike, tudi do pet kilogramov težke. Pred 3000 leti so jih poznali že na Kitajskem, dandanes jih največ vzgojijo v Aziji, Ameriki, tudi Mehiki, uspevajo pa v mnogih sredozemskih državah, tudi pri nas rastejo. V Evropo so jih prinesli iz Armenije, v slastnih melonah, ki naj bi jih bilo kar 200 različnih vrst, so uživali že stari Grki in Rimljani.
 

Varuje pred boleznimi


Vsebuje vrsto koristnih sestavin in hranil, ki ugodno vplivajo na prebavo, srce, ožilje in ledvice. Melona je bogata z vitaminoma C in A, o prvem vemo, da med drugim krepi imunski sistem, drugi je nujen za dober vid in lepo polt; v manjših količinah vsebuje še druge vitamine in minerale, zaradi katerih velja za varuha srčno-žilnega zdravja oziroma varuje pred kardiovaskularnimi boleznimi, izboljšuje prebavo in delovanje ledvic ter niža krvni tlak, saj vsebuje kalij, ki telesu pomaga pri izločanju viška natrija iz telesa ter tako uravnava krvni tlak. Izsledki francoske študije kažejo, da krepi odpornost organizma proti škodljivim UV-žarkom.
Brez melone ni poletja. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Brez melone ni poletja. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Antioksidanti, s katerimi je bogata, ohranjajo celice zdrave, jih ščitijo pred vnetji in poškodbami, ki lahko vodijo v raka. Neke nove raziskave trdijo, da betakaroten (ki je v vseh oranžnih sadežih in zelenjavi, tudi korenju) pomaga proti karcinomu pljuč pa tudi pri raku materničnega vratu, želodca in oralnih boleznih. No, tudi če imamo glede tega pomisleke, uživanje melone vsekakor ne škodi, ravno nasprotno. Dobro vemo, da bi morali na dan zaužiti najmanj pet zelenjavnih in sadnih obrokov, enega lahko tako pokrijemo s kosom melone, najbolje že za zajtrk.
Zdrav prigrizek in posladek hkrati FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Zdrav prigrizek in posladek hkrati FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Če ste na dieti, je idealno živilo za vas: vsebuje kar 88 odstotkov vode, in čeprav je sladka, nima veliko sladkorja (11 odstotkov). Približno 150 gramov melone pokrije 30 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A in 78 po vitaminu C ter 1,4 grama vlaknin. Te ne vplivajo blagodejno samo na prebavo, poleg tega čistijo organizem in so odlična pomoč v primeru napihnjenosti. Hkrati poskrbijo za sitost, kajti če jemo melono, nismo hitro lačni, to pa pomeni, da manj posegamo po (nezdravih) prigrizkih in posledično ne nabiramo odvečnih kilogramov. Pa še osveži povrhu in odžeja, kar poleti, ko se bolj potimo in potrebujemo več tekočine, ni nezanemarljivo.
 

Za mirne živce


Melona v ljudski medicini velja za odlično sredstvo za pomirjanje živcev, sok pa za blažitev bolečin – z njim namažemo prizadeto mesto –, blažil naj bi tudi pike insektov. Redno uživanje melone je odlično za lepoto, zlasti las in kože. Za to je odgovoren vitamin A, ki je potreben za proizvodnjo sebuma, ta vlaži kožo in lase in skrbi za njihovo rast, pomemben je tudi za čisto polt; vitamin C je nujen za gradnjo in vzdrževanje kolagena, ki koži in lasem daje strukturo. Melona je torej odlična pomoč proti gubam in prezgodnjemu staranju.


Je fantastična poletna nizkokalorična poslastica. Svežo lahko jemo samo, najboljša je dobro ohlajena ali v kombinaciji z drugim sadjem v sadnih solatah in tudi smutijih, odlično se ujame s sladoledom, tudi na žaru popečena je slastna. Pa vendar ni samo sladica, zagotovo ste že poskusili kombinacijo melone in pršuta.


Mimogrede: po podatkih ameriške neprofitne organizacije za okoljske raziskave Environmental Working Group (EWG) spadata tako medena kot kantalupska melona med tisto sadje in zelenjavo, ki sta najmanj onesnažena s pesticidi. Pri nakupu se ravnamo po vonju: če prijetno diši po sladkem, je ravno prav zrela, če je vonj premočan, pa preveč.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas