DOMAČE ŽIVALI

Zakaj je dobro imeti mačko

Domače živali dokazano pozitivno vplivajo na počutje in zdravje, tak učinek pa imajo na oboje mačke.
Fotografija: V družbi mačke je življenje lepše. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
V družbi mačke je življenje lepše. FOTO: Thinkstock

Razmišljate o tem, da bi si omislili mačko. Res je, da domača žival zahteva veliko odgovornosti, a prav ta kosmata bitja imajo na zdravje ter počutje pozitivne učinke. Poglejte, zakaj bi morali uresničiti svojo namero.

Mačke zmanjšujejo tveganje za prezgodnjo smrt

Življenje v družbi mačke je povezano z manjšim tveganjem za možgansko in srčno kap, za bolezni srca in ožilja ter s tem manj tveganja za prezgodnjo smrt, kar je dokazalo več raziskav. V eni od njih, ki je potekala deset let, se je izkazalo, da je pri lastnikih mačk 30 odstotkov nižja stopnja umrljivosti zaradi omenjenih bolezni kot med posamezniki, ki živijo brez te domače živali.

Manjšajo tveganje za alergije

Seveda to ne velja za tiste, ki so že alergični na mačjo dlako, a dokazano je, da je pri otrocih, ki odraščajo v družbi tega hišnega ljubljenčka, kasneje v življenju manjše tveganje za pojav katere koli alergije.

Manjšajo tesnobnost

»Preživljanje časa v družbi mačk dokazano olajša simptome tesnobnosti,« je povedala klinična psihologinja Melanie Greenberg in pojasnila, da se med božanjem mehke dlake v telesu pospešeno sprošča hormon ugodja serotonin, ki odpihne negativne občutke.

Pomagajo premagovati stres

Čeprav na stres zaviralno delujejo vsi hišni ljubljenčki, imajo mačke v smislu premagovanja te tegobe sodobnega časa večji vpliv kot, denimo, psi. Če so vaši dnevi stresni, bi torej nedvomno morali uresničiti namero po tem, da bi imeli mačko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije