SPROSTITEV

Zakaj bi po službi morali v park

Samo dvajset minut bivanja v parku ima na razpoloženje in počutje izjemno pozitivne učinke.
 
Fotografija: Posedanje v parku ima na počutje velik vpliv. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Posedanje v parku ima na počutje velik vpliv. FOTO: Thinkstock

Avtorji najnovejše raziskave pravijo, da posedanje na klopci v parku neverjetno pozitivno vpliva na počutje. Tudi pri posameznikih, ki se iz kakršnega koli vzroka ne morejo ukvarjati s telovadbo, so učinki zelenega okolja opazni že po dvajsetih minutah.

Zakaj je dobro

Bivanje v parku posameznikom omogoča pristen stik z naravo, kar ima znatne prednosti za psihično in fizično zdravje, saj med drugim manjša količino stresa in premaguje mentalno izčrpanost.

Do teh zaključkov so prišli strokovnjaki z univerze Alabama, njihove izsledke pa povzema časopis International Journal of Environmental Health Research.

Po službi najprej v park

»Obiskovalci parkov, ki so bili vključeni v raziskavo, so poročali, da so se po obisku mestne zelenice počutili bolje tako s fizičnega kot mentalnega vidika,« je povedal vodja študije Hon K. Yuen in dodal, da telesna aktivnost ni bila povezana s pozitivnimi učinki bivanja v tem okolju.

Povratne informacije, ki so jih izvajalci študije prejeli od več sto sodelujočih, so pokazale, da zelene površine v mestih spodbujajo čustveno dobrobit, in strokovnjaki zato opozarjajo, da bi moralo biti v urbanih središčih več tovrstnih kotičkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije