ZA ZDRAVJE

V hribe za močne kosti

Kot vsaka telesna dejavnost tudi pohodništvo krepi zdravje: ohranja močno srce, preprečuje osteoporozo, skrbi za vitko linijo in boljše razpoloženje.
Fotografija: Pomembna je primerna obutev. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pomembna je primerna obutev. FOTO: Guliver/Getty Images

Obiskovanje hribov je odlično za kardiovaskularni sistem, spodbuja ga, da bolje deluje. Ker smo na svežem zraku, imajo največ koristi pljuča in srce. Pa to še ni vse, v ZDA denimo pohodništvo priporočajo za preprečevanje ostepenije (zmanjšana kostna gostota) in osteoporoze.

Pomembna je primerna obutev. FOTO: Guliver/Getty Images
Pomembna je primerna obutev. FOTO: Guliver/Getty Images

Pa še za vzdrževanje teže je odlično, torej za vitko linijo. Med hojo po hribih bolj ali manj delajo vse mišične skupine, tako navkreber kot po klancu navzdol: ko se vzpenjate, bolj delujejo stegenske in hrbtne mišice, med spuščanjem v dolino pa bolj delajo mišice trebuha in zadnje lože.

Višje ko gremo, manj je kisika, pa se telo še bolj muči in porablja kalorije.

Za pot v hribe potrebujemo udobna oblačila in še pomembneje primerno obutev, ne superge, ampak dobre, trpežne planinske čevlje, ki dajejo zaščito in stabilen korak; najpogostejša poškodba med hribolazenjem je zvin gležnja, zato pazimo, kje stopamo.

Pohodništvo je primerno tudi za najmlajše. FOTO: Guliver/Getty Images
Pohodništvo je primerno tudi za najmlajše. FOTO: Guliver/Getty Images

Potrebujemo seveda še dobro voljo, potrpljenje in vztrajnost. Brez vode in prigrizkov ne gremo na pot, s sabo imamo dovolj vode ali nesladkanega čaja, pa sveže sadje, zlasti primerno je jabolko, tudi sendvič in kakšna energijska ploščica ne bosta odveč. Pa sončna očala in anorak v primeru dežja ter sončna krema.

Ker smo v naravi, obkroženi z zelenjem, na svežem zraku, se ponastavimo. Pohodništvo tako kot druge telesne dejavnosti dviga raven serotonina, hormona sreče, zatorej se počutimo boljše, bolj vesele, boljšega razpoloženja. Kar v sodobnem času pogostega stresa nikakor ne gre zanemariti; s hribolazenjem torej skrbimo tudi za duševno zdravje.

Ni treba na najvišji vrh. FOTO: Guliver/Getty Images
Ni treba na najvišji vrh. FOTO: Guliver/Getty Images

Ker smo na soncu, smo deležni tudi potrebnega odmerka vitamina D, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter delovanju imunskega sistema: vsakodnevne potrebe od pomladi do jeseni pokrijemo s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu. Poleg tega bomo boljše spali, saj smo se gibali in torej utrudili.

Tako kot vsaka telesna dejavnost tudi pohodništvo uravnoteža raven sladkorja v krvi, torej niža tveganje za razvoj diabetesa tipa 2. Izboljšuje cirkulacijo, niža krvni tlak in holesterol. Kot rečeno, hribolazenje aktivira in krepi mišice.


Seveda vam na pot ni treba samim, pojdite z družino, tudi majhni otroci gredo lahko v hribe, le njim primerno pot je treba izbrati; sicer pa srečamo veliko ljudi, ob kočah se lahko stkejo nova poznanstva. In še to: ni vam že v prvem mesecu treba osvojiti Triglava, Slovenija premore dovolj hribov, da bodo tudi začetniki našli kaj primernega zase.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije