Lepotni posegi za moške

Tudi moški gredo pod nož, mar ne?

Lepotni posegi med moškimi že dolgo niso več tabu. V zadnjih dveh desetletjih jih je za kar tretjino več. Poskušajo se otresti tako imenovanega očkastega videza.
Fotografija: Trebušček je velik izdajalec očkov.
Odpri galerijo
Trebušček je velik izdajalec očkov.

Od leta 2000 se je število moških, ki so se odločili za lepotni poseg za odpravljanje znakov staranja, povečalo za neverjetnih 29 odstotkov. Čedalje več jih uporablja botoks in polnila, da bi ohranili mladosten videz.
Moški se čedalje pogosteje odločajo za nekirurške posege.
Moški se čedalje pogosteje odločajo za nekirurške posege.

Po poročanju ameriškega združenja lepotnih kirurgov so zgolj lani v Združenih državah izvedli 1,3 milijona posegov na moških, najpogosteje na nosu in vekah. Zelo se je povečalo tudi število neinvazivnih posegov, kot je lasersko odstranjevanje dlak.
 

Da bi se otresli očkastega videza


V organizaciji so povedali, da se poskuša večina moških otresti svojega očkastega videza, ki ga prinesejo leta starševstva. »Z videzom poskušajo pridobiti potrebno samozavest, ki jo potrebujejo za napredovanje v službi,« je pojasnil predsednik združenja dr. Alan Matarasso. »Moški očitno doživljajo drugačne spremembe kot ženske. Se pa s prihodom otrok spremeni njihov življenjski slog, kar vpliva tudi na njihov videz. Prehrana in vadba nihata, prav tako nimajo dovolj spanca. Moški seveda opazijo, da se jim telo spreminja zaradi starosti in starševstva, videti so povsem drugačni, ko pridejo v 30. ali 40. leta. Prav tega videza se želijo otresti.«

Nekaj podobnega poznamo pri ženskah, ki se poskušajo znebiti klasične podobe mame. Navadno gre za serijo posegov, ki jih strokovnjaki opravijo med eno samo operacijo.


Leta 2018 so v Združenih državah opravili več kot 200.000 tovrstnih posegov na moških, 52.000 na nosu. Na drugem mestu je bilo popravilo vek, 31.500 posegov, na tretjem pa liposukcija – število slednjih se je od leta 2000 zmanjšalo za 40 odstotkov. Na četrtem mestu je bila ginekomastija, to je zmanjšanje prsi, to je opravilo 24.000 ljudi.

Ta poseg je v porastu, saj opravijo za 22 odstotkov več tovrstnih redukcij kot leta 2000. V istem obdobju je tudi za 17 odstotkov več presaditev las. Med modnimi posegi je dvig zadnjice, to so izvedli na 370 moških, kar je kar sedemkrat več kot leta 2000.
 

Enako kot ženske


Dr. Matarasso je pojasnil, da se moški pacienti zanimajo za nekirurške posege, torej za neinvazivne, kot so polnila, enako kot ženske. Strmo se je povečalo lasersko odstranjevanje dlak, ki ga izvajajo 39 odstotkov pogosteje, brisanje gubic pa je poskočilo za kar 59 odstotkov. Zgolj lani so na moških opravili skoraj pol milijona posegov, več kot 100.000 si jih je vstavilo polnila.

O svojih izkušnjah je spregovoril 59-letni Dennis, kreativni direktor iz New Yorka, ki se na določenih delih telesa ni mogel otresti odvečne teže, čeprav je vitke postave. Odločil se je za operacijo lic in si odstranil maščobo, prav tako si je dvignil oči, da je videti bolj jedro.

»Vso kariero sem bil moden, dobro se počutim, če stopim v sobo 25- ali 30-letnikov in nimam občutka, da sem star 60 let. Od nekdaj sem imel maščobo na vratu in licih, moje povešene veke so mi dajale videz, da sem bolj utrujen, kot sem v resnici bil. Z malimi posegi, ki sem jih opravil, sem pridobil veliko samozavesti.« V Veliki Britaniji pa se moški v glavnem še vedno izogibajo lepotnim operacijam in sprejemajo svoje očkasto telo. Kljub temu se je za četrtino povečalo število operacij na vekah in obrveh.


Podatki dokazujejo, da postajajo moški čedalje bolj dovzetni za lepotne ideale in so pripravljeni za izboljšanje videza marsikaj pretrpeti, predvsem pa široko odpreti denarnico. Nekoč so tovrstni posegi veljali za izključno domeno žensk, moški so jih zavračali in zaničevali. Potem ko so o njih začele svobodneje govoriti osebe iz javnega življenja, od igralcev do športnikov, pa je tudi ta tabu padel. Od takrat neredko vidimo moške s presajenimi lasmi, napeto kožo in izklesano postavo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije