NA ZDRAVJE

Srce je najbolj obremenjeno

Kako se lotimo gibanja v poletni vročini in kako ravnati ob bolečini.
Fotografija: Telo potrebuje približno od enega do dveh tednov, da se prilagodi na povišano temperaturo okolja.
Odpri galerijo
Telo potrebuje približno od enega do dveh tednov, da se prilagodi na povišano temperaturo okolja.

Za zdravljenje bolečine, v mišicah ali drugje v telesu, je najprej potrebna ustrezna diagnoza vzroka. Sledi ustrezno zdravljenje, ki ga priporoči za to področje usposobljeni zdravnik, pravi diplomirani fizioterapevt Martin Zore iz centra za ortopedijo in športne poškodbe Artros, s katerim smo se pogovarjali o preprečevanju mišične bolečine v poletnih mesecih.

Kako vročina vpliva na telo in mišice?

Med simptomi, ki nas opozarjajo, da moramo vadbo končati, so mišični krči, slabost, pomanjkanje moči, glavobol.
Med simptomi, ki nas opozarjajo, da moramo vadbo končati, so mišični krči, slabost, pomanjkanje moči, glavobol.
Mišična bolečina pri naporu v vročini je zelo redko prva težava, s katero se lahko srečamo. Prvi odziv telesa je uravnavanje telesne temperature, ki se povečuje glede na vrsto napora, stopnjo vlažnosti in temperaturo okolja. Ko temperatura okolja preseže temperaturo kože od 28 do 37 stopinj Celzija, se lahko telo ohlaja samo z znojenjem. To je zelo učinkovit mehanizem za uravnavanje telesne temperature. Vadba oziroma napor v vročini ta proces še pospeši, poveča se pretok krvi v koži in s tem hitrost znojenja, kar omogoča odvajanje toplote v okolico. Tako ostane manj krvi za mišice, zaradi česar se poveča srčni utrip. Zaradi napora pri visokih temperaturah lahko pri neaklimatiziranem človeku, to je takem, ki ni prilagojen na visoke temperature okolja, te prilagoditve povečajo stres na srčno-žilni sistem, kar zmanjša našo kondicijsko zmogljivost, in povzroči izsušitev telesa. Pride do dehidracije. Pri visoki temperaturi okolja lahko izločimo tudi do 12 litrov znoja na dan.

Katere mišice so najbolj obremenjene in zakaj?

Ob naporu v vročini je najbolj obremenjena najpomembnejša mišica – srce. Obremenitev preostalih, odgovornih za premikanje udov v prostoru, je lahko posledica težav s srčno-žilnim sistemom. Če je ta preobremenjen in ni zmožen uravnavati telesne temperature (oddajati toplote), kot rečeno, se lahko pojavijo sekundarni zapleti. To so lahko krči, ki se pojavljajo v mišicah, ki jih uporabljamo pri določeni aktivnosti in so zato najbolj utrujene, in sicer že med vadbo in takoj po njej. Na primer, pri teku je to najpogosteje mečna mišica ali pa mišica zadnje lože kolena, ki upogiba sklep, lahko pa se pojavijo tudi drugje.


Lahko z določenim načinom vadbe preprečimo bolečino v mišicah?

Preprečimo jo z ustreznim, progresivnim stopnjevanjem vadbe. Redna fizična, športna dejavnost pozitivno vpliva na telo in preprečuje bolečino. Za preprečevanje bolečine v mišicah pa se najpogosteje in najučinkoviteje uporablja vadba proti uporu, s katero povečujemo moč in odpornost ustreznih mišic ob kakršni koli obremenitvi. Se pravi, če mišice primerno obremenimo, se ugodno prilagodijo. Poleti je za preprečevanje mišične bolečine pomembna tudi ustrezna hidracija telesa.

Kako se lotimo vadbe v poletni vročini, da ne bomo mišic in telesa preveč obremenili?

Pomembno je, da smo pred in med vadbo ustrezno hidrirani. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Pomembno je, da smo pred in med vadbo ustrezno hidrirani. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Telo potrebuje približno od enega do dva tedna, da se prilagodi na povišano temperaturo okolja. Zato je v začetku poletja priporočljivo izvajanje vaj z nižjo intenziteto. Priporočljiva je dejavnost, ki smo je že vajeni, še pomembnejši pa sta ustrezno stopnjevanje vaj in izogibanje pretiravanju, čemur smo lahko nevede bolj izpostavljeni poleti. Pomembno je, da smo pred in med vadbo ustrezno hidrirani ter da spremljamo znake in simptome, ki nas opozarjajo, da moramo vadbo končati. To so mišični krči, slabost ali bruhanje, oslabelost in pomanjkanje moči, utrujenost, glavobol, vrtoglavica, zmedenost, nizek krvni tlak, zelo povišan srčni utrip in težave z vidom. Če se kateri pojavi, morate znižati telesno temperaturo in se takoj hidrirati. Takoj končajte vadbo in se umaknite v hlad. Če je mogoče, naj z vami ostane nekdo, ki lahko spremlja vaše stanje. Če se v 20 minutah ne počutite bolje, poiščite nujno zdravniško pomoč. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije