RAZPOLOŽENJE

Šest korakov do boljšega počutja v zimskih dneh

Z zimskim malodušjem se ubada vse več ljudi.
Fotografija: Zimsko malodušje je pogosto, a ne nepremagljivo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Zimsko malodušje je pogosto, a ne nepremagljivo. FOTO: Thinkstock

Sezonska depresija (seasonal affective disorder – SAD) je vrsta depresije, ki jo izzovejo vremenske spremembe in po ocenah prizadene približno pet odstotkov odraslih. A čeprav zanjo ne trpite tudi sami, se pozimi najbrž pogosto srečujete s slabo voljo, tesnobnostjo in nepojasnjeno utrujenostjo, torej z zimskim malodušjem, za katero so krivi mrzli, kratki in temačni dnevi. Kako ga premagati? Nekaj preprostih načinov je izpostavila psihologinja z akademije Newport Barbara Nosal

Spodbudite srce

Telesna dejavnost je pomembna za zdravje telesa in duha. Ob vseh očitnih in vsem dobro znanih vplivih je učinkovita tudi pri premagovanju zimskega malodušja. Polurna vadba na svežem zraku ali v telovadnici spodbuja nastajanje serotonina, nevrotransmiterja, ki je tesno povezan z dobrim počutjem, z boljšim družabnim življenjem in s kvalitetnejšim spancem.

Poskrbite za prijeten vonj doma

Prijetne arome spodbudno vplivajo na počutje, zato naj doma diši tako, da se bo malodušje umaknilo dobremu razpoloženju. Pomagajte si z eteričnimi olji. Nosalova priporoča olja citrusov, ki navdajo z energijo, ali sivke, ki pomirja.

Odprite senčila

Preživljanje časa na dnevni svetlobi uravnava hormonsko ravnovesje in spodbuja sproščanje nevrotransmiterjev, ki imajo močan vpliv na razpoloženje in obnašanje. Če vreme ne dopušča, da bi se podali na sveži zrak, naj svetloba pride k vam: odprite senčila, stanovanje bo tako svetlejše in v hipu se boste počutili bolje kot v mračnem, zatemnjenem okolju.

Ali prižgite luči

Pozimi so dnevi kratki, popoldne hitro pade mrak in z njim se prikrade slaba volja. Tudi tedaj obstaja rešitev: razsvetlite dom s primerno razsvetljavo. Ta na notranji ritem vpliva spodbudno, zavira nastajanje melatonina ter prežene utrujenost in slabo razpoloženje. Uro pred spanjem luči zatemnite in s tem telesu omogočite pripravo na nočni počitek. Tudi dober spanec je namreč pot do boljše volje.

Poiščite pomoč

Nobena sramota ni, če tedaj, ko vas iz dneva v dan pestita malodušje in tesnoba, poiščete pomoč pri strokovnjaku. Ta vam bo pomagal obvladati neprijetne simptome in vam svetoval, kako premagati stres, ki ga povzroča dolga in mrzla zima.

Počnite tisto, kar imate radi

Kljub temu da je zunaj mraz in neprijazno vreme, se družite s prijatelji, ukvarjajte s hobiji, skratka bodite dejavni in počnite tisto, kar imate radi ter tako zadovoljite družbene, intelektualne in kreativne potrebe. S tem boste pridobili samozavest, in kadar boste oboroženi z njo, vam tudi zima ne bo prišla do živega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije