ZA ZDRAVJE

Popoldanski počitek za zdravo srce

Popoldanski počitek ni znak lenobe, temveč v resnici koristi zdravju.
Fotografija: Ura popoldanskega počitka varuje srce. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ura popoldanskega počitka varuje srce. FOTO: Thinkstock

Popoldanski počitek ne samo, da še kako prija, ampak je v resnici koristen tudi za zdravje. Na zniževanje krvnega tlaka ima celo tako močan vpliv kot nekatera temu namenjena zdravila.

Nezanemarljiv vpliv

Grška študija je pokazala, da ura popoldanskega dremeža lahko krvni tlak zniža kar za pet stopenj, kar ima na zdravje srca enake učinke kot uživanje priporočene količine soli ali jemanje temu namenjenih zdravil. S tem popoldanski počitek znatno zmanjša tveganje za srčno kap.

Ekipa grških strokovnjakov iz splošne bolnišnice Voula je spremljala 212 oseb s povprečnim sistoličnim tlakom 130 mm/HG, ki je na meji priporočene vrednosti krvnega pritiska.
»Izkazalo se je, da je z uro popoldanskega počitka tega mogoče znižati za 5 mm/HG,« je povedal vodja raziskave Manolis Kalistratos in dodal, da dremež na raven krvnega tlaka vpliva v tolikšnem obsegu kot druge spremembe v življenju. »Z zmanjšanim vnosom soli in alkohola ga je mogoče znižati za tri do pet merilnih enot. Temu namenjena zdravila ga običajno znižajo za pet do sedem enot.« »Ti rezultati so pomembni, saj za dve enoti nižji krvni tlak tveganje za srčne težave, kot je, denimo, srčna kap, zmanjša za deset odstotkov,« so še povedali grški strokovnjaki.  

Brez slabe vesti

Popoldanski počitek je povsem brezplačen, in čeprav drži, da ga vsem ni dano vključiti v svojo dnevno rutino, bi si ga tisti, ki ga vendarle lahko, smeli privoščiti brez slabe vesti. Konec koncev je eden odličnih načinov za zagotavljanje zdravja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije