OBRAVNAVA ČIM PREJ

Nepogrešljiva pri poškodbah

Fizioterapija je pomembna v preventivnem in kurativnem zdravljenju, tovrstne kakovostne storitve so bistvenega pomena za odpravo težav z gibali.
Fotografija: Za vsako poškodbo je zelo pomembno, da se obravnava čim prej. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Za vsako poškodbo je zelo pomembno, da se obravnava čim prej. FOTO: Guliver/Getty Images

Fizioterapija je zdravstvena stroka za področje gibanja in priprave vadbenih programov v vseh življenjskih obdobjih in zdravstvenih stanjih. Obsega področja preventive in programov za krepitev zdravja, zdravljenja in rehabilitacije ter je nepogrešljiva tako v preventivnem kot kurativnem zdravljenju.

Je eden od pomembnih dejavnikov pri zdravljenju bolečine in preprečevanju poškodb. Fizioterapevti so strokovnjaki, ki ljudi v primeru poškodb, bolezni ali invalidnosti izobražujejo in jih vodijo skozi okrevanje. »Ljudem s tovrstnimi težavami s fizioterapevtskimi metodami (intervencijami) ponovno vzpostavljamo gibanje in funkcijske sposobnosti poškodovancev,« pravijo strokovnjaki iz Fizioterapije Artros Reha. Fizioterapevti ne delujejo le v kurativi pri zdravljenju oziroma rehabilitaciji, ampak pomagajo tudi ljudem, ki si želijo preprečevati nastanek simptomov, funkcionalnih omejitev, nezmožnosti ali poškodbe in izboljšati svoje telesne funkcije, fitnesa, dobrega počutja in optimalne kakovosti življenja.

Celostna obravnava bolnika

Fizioterapija je stalno razvijajoča se veda, vseskozi namreč prihajajo novi predvsem manualni pristopi pri obravnavi bolnikov. Fizioterapevti znanja s teh področij pridobivajo na tečajih, ki jih organizira Društvo fizioterapevtov Slovenije ali zasebni, zunanji, občasno tudi tuji ponudniki. Novosti in nove obravnave so prinesle tudi nove vrste aparatov in pripomočkov, ti so tehnično bolj dovršeni in delujejo z večjo močjo ter intenziteto, posledično so seveda bolj učinkoviti. Fizioterapevti tako dandanes lahko uporabljajo najsodobnejše aparaturne terapije, kot so udarni globinski valovi (ESWT), visoko energijski laser (HIL/HILT), tarčna radiofrekvenčna terapija (TRT) in super magnetoterapija (SIS), pravijo v Fizioterapiji Artros Reha in dodajajo, da se je treba pri uporabi modernih tehnologij zavedati, da so precej bolj uspešne v kombinaciji z manualno terapijo, pasivnimi in aktivnimi vajami. Predvsem pa s celostnim pristopom obravnave bolnika.

Ključna je takojšnja obravnava

Hitrost napredovanja rehabilitacije je odvisna od vsakega posameznika. FOTO: Guliver/Getty Images
Hitrost napredovanja rehabilitacije je odvisna od vsakega posameznika. FOTO: Guliver/Getty Images
Fizioterapija je nepogrešljiva pri poškodbah, akutnih in preobremenitvenih. Pri obeh tipih sta fizioterapevtska obravnava in rehabilitacija zelo pomembni, pravijo sogovorniki: »Skrb za pacienta se ne konča z izvedenim ambulantnim pregledom ali diagnostično preiskavo, prav tako ne z uspešno izvedenim operativnim posegom, ampak s končanim procesom rehabilitacije oziroma fizioterapijo.« Kakovostne fizioterapevtske storitve so bistvenega pomena za odpravo težav z gibali ter za povrnitev optimalne funkcije prizadetega sklepa v okviru danih možnosti. Pomembno je, da programe izvajajo izkušeni fizioterapevti ob stalni dostopnosti zdravnika. »Hitrost napredovanja rehabilitacije je odvisna od vsakega posameznika, zato je bistveno, da fizioterapevt terapije izvaja le pri enem pacientu ter prilagaja njihov potek in stopnjevanje aktivnosti. Za vsako poškodbo je zelo pomembno, da se obravnava čim prej, saj le pravočasna terapija spodbuja celjenje na pravi način. Poznejši kot je začetek rehabilitacije, dlje ta traja in je manj optimalna,« sklenejo strokovnjaki iz Fizioterapije Artros Reha. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije