KRVODAJALSTVO

Kri je življenje

H krvodajalstvu je treba spodbujati že srednješolce; to plemenito dejanje mladim najlažje približajo tisti, ki tovrstno solidarnost izkazujejo že vrsto let.
Fotografija: Prostovoljci RKS OZ Ljubljana se vsako leto udeležijo skupnih krvodajalskih akcij.
Odpri galerijo
Prostovoljci RKS OZ Ljubljana se vsako leto udeležijo skupnih krvodajalskih akcij.

Slovenija ima dolgo krvodajalsko tradicijo, pripravljenost ljudi za darovanje krvi je pohvalno visoka. A ker po 65. letu starosti to plemenito anonimno dejanje ni več mogoče, je prav, da s pomenom krvodajalstva pravočasno seznanimo že srednješolce. Tako bodo po dopolnjenem 18. letu brez pomisleka sledili vsem tistim prostovoljcem, ki skrbijo, da ima naše zdravstvo ves čas v zalogi zadostno količino sveže krvi.
Prostovoljci RKS OZ Ljubljana se vsako leto udeležijo skupnih krvodajalskih akcij.
Prostovoljci RKS OZ Ljubljana se vsako leto udeležijo skupnih krvodajalskih akcij.

Pri ljubljanskem območnem združenju Rdečega križa Slovenije so pred petimi leti ustanovili Klub 100 kapljic, ki ima pomembno vlogo pri krepitvi in ohranjanju tradicije krvodajalstva. "Na Območnem združenju Ljubljana imamo trenutno kar 164 krvodajalk in krvodajalcev, ki so kri darovali že več kot 60-krat in še niso dopolnili 65 let. Večina dolgoletnih krvodajalcev je združenih v Klubu 100 kapljic, ki zgledno sodeluje s Klubom 25 – Mladi za mlade," je povedala Nina Zalaznik.

Klub 25 je po vzoru mednarodnega projekta nastal pred devetimi leti in združuje zlasti študente, stare od 18 do 25 let, tako krvodajalce kot tiste, ki zaradi zdravstvenih razlogov krvi sicer ne morejo darovati, a k popularizaciji krvodajalstva lahko pomagajo drugače.
Animatorji Kluba 25 in Kluba 100 kapljic se za svoje prostovoljno delo tu in tam nagradijo z izletom.
Animatorji Kluba 25 in Kluba 100 kapljic se za svoje prostovoljno delo tu in tam nagradijo z izletom.

Povezovanje obeh klubov je vzorčen primer odličnega sodelovanja. Skupaj obiskujejo zlasti srednje šole, kjer po en predstavnik iz vsakega kluba mlade spodbuja, da se, ko dopolnijo 18 let, udeležijo organiziranih krvodajalskih akcij. "Po izkušnjah lahko rečemo, da radi poslušajo predstavitev malo starejših od sebe, hkrati pa nekdo, ki je kri nesebično daroval že večkrat, pri njih vedno znova vzbudi veliko občudovanje."
 

V slogi je uspeh


Edvard Pergar Konestabo kri daruje od 18. leta, letos je to storil že 101., je povedal, da sta bila tudi mama in oče redna krvodajalca. "V Klubu 100 kapljic sodelujem tri leta in ves čas s kolegi iz Kluba 25 poučujem, motiviram in spodbujam h krvodajalstvu. Predstavitve imamo v srednjih šolah pa tudi po podjetjih, krajevnih skupnostih in drugje.
Edvard Pergar Konestabo je kri daroval že več kot stokrat, Ana Benković pa je kljub veliki želji ne more.
Edvard Pergar Konestabo je kri daroval že več kot stokrat, Ana Benković pa je kljub veliki želji ne more.

Medgeneracijska povezanost se je izkazala za odlično kombinacijo, saj krvodajalstvo skupaj predstavljamo mladi in dolgoletni krvodajalci, velikokrat tudi z zelo osebnimi zgodbami. Iz leta v leto privabljamo vse več mladih, številni postanejo redni darovalci. Svoje poslanstvo nameravam izpolnjevati še dolgo, saj še tako dobri zdravniki in aparati obolelemu ali poškodovanemu ne morejo pomagati, če nimamo na voljo zadostnih zalog krvi. Kri je življenje, zato jo darujmo in pomagajmo pomoči potrebnim."


Kljub strahu pred iglami sem kri želela darovati vsaj enkrat, pripoveduje Ana Benković. Ko se je v upanju na svoje prvo darovanje pred štirimi leti kot srednješolka udeležila krvodajalske akcije, so jo zavrnili, so jo pa medse sprejeli prostovoljci Kluba 25. "Čeprav sama ne morem darovati krvi, vseeno lahko nekaj naredim na tem področju. Prednost skupnega nastopa s Klubom 100 kapljic je zagotovo ta, da mladi ne slišijo le, na kaj morajo biti pozorni in kako naj se pripravijo na krvodajalsko akcijo, temveč tudi življenjske zgodbe dolgoletnih krvodajalcev. Pomembno je, da vidijo njihovo zadovoljstvo ob zavedanju, da so nekomu pomagali."


Ozaveščanje o krvodajalstvu se tudi Ani zdi nujno: "V Sloveniji smo še samozadostni, a če želimo, da bo tako tudi naprej, potrebujemo mlade, ki bodo živeli zdravo oziroma brez dejavnikov tveganja in bodo zato primerni krvodajalci." Natalija Mljač

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije