PIVOVARJI

Vse bolj zanimivi okusi piva: celo s konopljo ali rdečo peso (FOTO)

Pivovarji zvarijo celo takšno s konopljo, ingverjem, višnjami, rdečo peso, čilijem; ob koncu tedna na prvi tir prihajajo festivali piva.
Fotografija: Splitska pivovarja Diano Jurić in Pave Seremet ter domačin Sebastijan Rupar – njegova je Pivovarna Advocatus.
Odpri galerijo
Splitska pivovarja Diano Jurić in Pave Seremet ter domačin Sebastijan Rupar – njegova je Pivovarna Advocatus.

Kako vemo, da vstopamo v poletje? Tudi tako, da je na sporedu vse več dogodkov, povezanih s pivskimi okusi. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je v teh dneh opravila ocenjevanje vzorcev piva in nagradila 21 piv odlične kakovosti. Med nagrajenimi so se znašli zanimivi okusi, tudi ingverjevo, takšno z mangom in zeleno, celo pripravljeno s konopljo.

Kot je ob ocenjevanju poudarila direktorica zbornice Tatjana Zagorc, je senzorično ocenjevanje piva pomembna dejavnost, »s pomočjo katere želimo prispevati k promociji in izpostavitvi piv odlične kakovosti ter s tem k razvoju sektorja pivovarstva. Hkrati želimo pomembno prispevati k širitvi znanja v sektorju in k večji ozaveščenosti potrošnikov, da nagrajene izdelke poiščejo na trgovinskih policah.«

Če omenimo Škofjo Loko in pivo, ne moremo mimo Davorja in njegovega očeta, legendarnega Cirila Gantarja. FOTOGRAFIJE: Špela Ankele
Če omenimo Škofjo Loko in pivo, ne moremo mimo Davorja in njegovega očeta, legendarnega Cirila Gantarja. FOTOGRAFIJE: Špela Ankele

Zapomnljive okuse smo te dni ujeli tudi v Škofji Loki, kjer je bil pri Rdeči ostrigi sklepni del ekipnega tekmovanja domačih pivovarjev Ol in. Vsaka od ekip domačih pivovarjev – in teh je bilo dober ducat – je imela za mentorja eno od craft pivovarn, med slovenskimi ljubitelji kuhanja piva pa sta se sukali še dve ekipi iz Splita.

»Tudi na Hrvaškem je pivovarska scena v vzponu,« sta pojasnila Diano Jurić in Pave Serement iz splitske pivovarne Tab B, ki deluje že štiri leta. Takole ju je dopolnila someščanka Ivana Miš, ki se ljubiteljsko, in to kar v stanovanju, ukvarja z varjenjem piva: »Je pa res, da le malo žensk vari pivo – na Hrvaškem bi nas lahko prešteli na prste ene roke.« Kot rečeno smo ujeli zanimive okuse, saj se je pivo družilo z višnjami, čilijem, rdečo peso in še čim.

Če se zdaj ozremo še k prihajajočemu koncu tedna: danes in jutri, 3. in 4. junija, bodo v radovljiškem parku Okusi piva, na katerih se bo predstavilo enajst craft pivovarjev iz vse Slovenije, tu bodo nekateri ponudniki kulinaričnih dobrot Okusi Radol'ce. Nič manj živahno ne bo v prestolnici, kjer se obeta premierni teden kraft pivovarjev, imenovan Ljubljana Kraft Beer Week. V več barih in tudi v pivnici ob Pivovarni Tektonik bo gostovalo okoli 70 okusov. Vrhunec dogajanja bo jutri, v soboto, ko bosta popoldne v Festivalni dvorani dve okušanji piv, na vsakem se bo zbralo 72 vzorcev. 

Barvo in okus so mu narekovale višnje!
Barvo in okus so mu narekovale višnje!

Loško pivo
Loško pivo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije