TOPLI NAPITKI

To so pijače, ki pogrejejo tako z alkoholom kot brez njega

Lahko bi si preprosto skuhali čaj, a zimski večeri, druženje doma ali ob stojnicah kar kličejo po bolj domiselnih pijačah.
Fotografija: Tople pijače pogrejejo roke, telo in dušo. FOTO: Valeriy_g/Getty Images
Odpri galerijo
Tople pijače pogrejejo roke, telo in dušo. FOTO: Valeriy_g/Getty Images

Pozimi nam prijajo tople jedi in napitki, četudi smo doma, v topli sobi, seveda pa so nujni, ko čas preživljamo zunaj, bodisi na sprehodu po mestu bodisi v naravi. Nabor napitkov, ki pogrejejo, je neskončen, na hitro pa jih razdelimo na alkoholne in brezalkoholne ter na bistre in kremaste. Praviloma jih kuhamo oziroma vsaj segrevamo, čeprav seveda pogreje tudi sam alkohol.

Za kuhanje izberimo kakovostno vino. FOTO: Shironosov/Getty Images
Za kuhanje izberimo kakovostno vino. FOTO: Shironosov/Getty Images

Med najbolj priljubljenimi je gotovo kuhano vino ali kuhanček, kot mu radi pravimo, nepogrešljiv je zlasti v prazničnem času, ko ga ponujajo na stojnicah ob različnih prireditvah in v okrašenih mestih. Seveda ga lahko pripravimo sami, najbrž bo še boljši od gostinskega, ki je, resnici na ljubo, pogosto pripravljen iz nekakovostnega, poceni vina.

Za domačo pripravo kupimo kakovostno vino, naj bo lahko in pitno, suho ali polsuho, s poudarjeno kislino, ali je belo ali rdeče, ni pomembno. Med belimi so dobra izbira malvazija, laški rizling ali šipon, med rdečimi pa merlot ali cabernet souvignon. Potrebujemo še sladkor in začimbe, obvezni so klinčki, cimet in zvezdasti janež, za še bolj poln okus dodamo limone ali pomaranče pa tudi drugo sveže ali suho sadje. Skratka, pri dodatkih pustimo prosto pot domišljiji in kreativnosti, zgrešiti skoraj ne moremo, razen če pretiravamo s količinami.

Nekateri dodajo še šilce žganega. Vino zlijemo v lonec, lahko ga razredčimo z vodo ali sadnim sokom, a naj ne presegata četrtine količine vina, dodamo začimbe in preostale sestavine ter zavremo. Po podobnem postopku pripravimo tudi druge pijače, na primer punč, katerega osnova pa ni vino, temveč sok ali čaj. Okus mu dajejo začimbe in, v originalu, alkoholna pijača, običajno je to rum.

Punč bo prav tako okusen, če alkohol izpustimo, lahko pa mu dodamo sadje, na primer na krhlje narezana jabolka. Vročo pijačo, v kateri so se kuhali različni dodatki, precedimo ali postrežemo z začimbami vred. Če smo povsem brez idej ali sestavin, pripravimo grog, v osnovi je to rum, zmešan z vročo vodo, ki je lahko oslajena s sladkorjem ali medom.

Okusne so tudi kremaste pijače, na primer vroča čokolada ali bombardino, kakavi in drugi mlečni napitki, pa seveda napitki na osnovi kave, ki se presenetljivo dobro mešajo s sadnimi sokovi. Tudi tem lahko dodajamo alkohol, predvsem žgane pijače. 

K zimskim napitkom sodijo eksotične začimbe. FOTO: Stanislav Palamar/Getty Images
K zimskim napitkom sodijo eksotične začimbe. FOTO: Stanislav Palamar/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije