SEMENA

Semena namesto nezdravih prigrizkov

Objavljeno 08. februar 2020 15.28 | Posodobljeno 08. februar 2020 15.28 | Piše: Alenka Kociper

Ker veljajo za izjemno zdrava, naj bo v shrambi vedno kak kozarček; uživamo jih samostojno, potresemo po juhah ali solatah.

Med najbolj priljubljenimi so bučna, sončnična in lanena. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Bučna in sončnična semena grizljamo namesto nezdravih prigrizkov, lanena uživamo zmleta ali namočena, s sezamovimi potresemo kruhke ali slano pecivo. To je le nekaj od neštetih načinov za uživanje semen, ki veljajo za izjemno koristna živila.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Zamesimo jih v testo za kruh.

Le pomislimo, v njih je vse potrebno, da iz njih zraste rastlina, ki je lahko vir prehranjevanja človeku, in res so semena bogat vir vitaminov, mineralov, proteinov in drugih za življenje pomembnih snovi. Poleg tega so izjemno okusna, zato ni čudno, da jih človek že od nekdaj rad uživa, sveža ali predelana. Večina olj, nekatere pijače in seveda začimbe so narejeni prav iz semen, težko si denimo predstavljamo kuhinjo brez sončničnega ali bučnega olja.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Sezamova potresemo po drobnem pecivu.

Tokrat bomo pogledali, katera semena uživamo v nepredelani obliki in kako. Pri nas si prvo mesto po priljubljenosti najbrž delita sončnično in bučno seme oziroma bučnice. Sončnice in buče v naših krajih gojimo že stoletja, rastlini sta bili pomembni že v prehrani naših prednikov. Obe sta pomembni za pridelavo olja, obe lahko kupimo tudi v semenih, oluščenih ali ne. Bolj enostavno je seveda kupiti oluščena, le posušena, bučna pa so pogosto tudi pražena in začinjena, predvsem s soljo.

Takšna so sicer izjemno okusna, vendar če želimo iz njih izvleči največ, je najbolje uživati surova, torej nesoljena ali nesladkana in nepražena. Tako bučno kot sončnično seme imata pod trdo lupino še tanko, mehko lupinico, ki pa jo lahko zaužijemo. Kadar kupujemo bučna, bodimo pozorni na barvo tega ovoja, ki mora biti svetlo zelen, če je rjav, so semena žarka. Sicer ni prav nobenih zadržkov, da ne bi semen, ki jih kupujemo v rinfuzi, pred naročilom poskusili in preverili, ali so okusna in zdrava. Sveža hranimo v nepredušno zaprti posodi, v hladnem in po možnosti temnem prostoru, in jih porabimo čim prej.
Poskrbimo, da bo v naši shrambi vedno na voljo kozarec ali dva semen.


Sveža so nadvse uporabna pri kuhi, jedem izboljšajo okus in popestrijo njihovo strukturo. Uživamo jih kot samostojni prigrizek, zamesimo v testo za kruh, z njimi popestrimo sladice, potresemo po omakah, juhah, solatah. Dodajamo lahko cela ali jih grobo stolčemo v možnarju, lahko jih tudi zmeljemo v blenderju, a ne preveč na fino. Predvsem lanena je treba pred zaužitjem zmleti, saj sicer ne bomo izkoristili koristnih snovi, ki jih vsebujejo. 
Deli s prijatelji