RECEPT

Iz cvetov, ki jih naberete sami, odlična pijača: šabesa

Objavljeno 29. maj 2020 22.00 | Posodobljeno 29. maj 2020 22.00 | Piše: A. K.

Iz cvetov akacije ali bezga pripravimo različne vrste pijače, sirup ali sok pa tudi alkoholne likerje.

FOTO: Guliver/Getty Images
Akacijevi cvetovi so vsestransko uporabni, lahko jih ocvremo, iz njih pripravimo sok ali sirup, uporabimo jih tudi za okrasitev različnih jedi, osmukamo jih in potresemo po sadni solati, svežem pecivu pa tudi po mešani solati, z njimi okrasimo sendviče ali narezke.
Za 4 osebe:
15 velikih socvetij akacije
1 kg sladkorja
2 dl jabolčnega kisa
3 limone z užitno lupino
10 l vode
sveža melisa
Cvetove akacije očistimo, speremo in stresemo v veliko posodo. Limone operemo, po potrebi oščetkamo, narežemo na rezine in dodamo akaciji. Dodamo še sladkor ter zalijemo s kisom in vodo. Premešamo in postavimo na sonce za 48 ur. Vmes večkrat premešamo, sladkor se mora povsem raztopiti. Po dveh dneh precedimo skozi gosto sito ali čisto gazo in nalijemo v steklenice. Dobro zapremo in postavimo v hladen in temen prostor. Porabimo v približno enem mesecu. Pijemo nerazredčeno, okrasimo z lističi sveže melise.


Ocvrte uživamo kot sladico, potreseno s sladkorjem v prahu, lahko pa nesladkane ponudimo s skledo sveže solate. Ocvrta akacija je okusna tako vroča kot hladna. Za pripravo pijač lahko akacijo mešamo z bezgovimi in drugimi cvetovi, na primer vrtnic. 
Deli s prijatelji