RECEPT

Pina colada

Objavljeno 12. julij 2019 19.54 | Posodobljeno 12. julij 2019 19.54 | Piše: A. K.

Danes je eden najbolj priljubljenih koktajlov, menda so ga pili že pomorščaki v 19. stoletju.

foto: guliver/GETTY IMAGES/
Koktajli z alkoholom, sadnimi sokovi in še smetano povrhu so kalorična bomba, zato jih uživajmo zmerno. Seveda velja previdnost pri alkoholu, ki je lahko v povezavi s hudo vročino precej neprijetna kombinacija. Namen uživanja koktajlov je prijetno druženje in osvežitev.
Za 4 osebe:
600 g ananasa (oziroma 3 dcl soka)
1 dcl limonovega soka
1,5 dcl kokosovega mleka
1 dcl smetane
2,5 dcl belega ruma
4 pesti zdrobljenega ledu
Sveži ananas olupimo in narežemo na kocke. Nekaj rezin pustimo za okrasitev. Stresemo ga v blender in dodamo limonov sok, kokosovo mleko, smetano in rum ter zdrobljeni led. Mešamo na veliki hitrosti približno pol minute oziroma toliko časa, da nastane penasta tekočina. Nalijemo v primerne kozarce, najboljši so široki, in okrasimo z rezinami ananasa. Če namesto svežega ananasa uporabimo sok, lahko pijačo zmešamo ročno. V tem primeru moramo led bolj temeljito zdrobiti.


Pino colado, katere osnova je beli rum, ki je znan kot pijača pomorščakov, je menda izumil portoriški pirat Roberto Cofresi, ki je po svetovnih morjih plul v začetku 19. stoletja. Da bi jim vlil poguma, je svojim mornarjem nalil malce ruma, ki ga je oplemenitil z ananasovim sokom in drugimi sestavinami.
Deli s prijatelji