NOVE TEHNOLOGIJE

Personaliziran suši vam bodo kar natisnili

Objavljeno 23. april 2019 11.28 | Posodobljeno 23. april 2019 11.31 | Piše: Tina Podobnik

Od svojih gostov bodo z rezervacijo zahtevali vzorce njihovih telesnih tekočin. Urina, sline, celo blata.

Prihajajo hiperpersonalizirani sušiji.
Časi, ko ste le sedli za mizo in naročili izbrano jed ali pa morda mizo vnaprej rezervirali, bodo namreč kmalu preteklost. Vsaj če bo imelo pri tem kaj besede japonsko podjetje Open Meals, ki bo že s prihodnjim letom, če bo šlo vse po njihovih načrtih, v Tokiu odprlo suši restavracijo Sushi Singularity, kjer bodo od svojih gostov z rezervacijo zahtevali vzorce njihovih telesnih tekočin. Urina, sline, celo blata.

Analiza izločkov pove vse

Z natančno analizo izločkov posameznika bodo namreč lahko dognali, katere hranljive snovi njihovo telo najbolj potrebuje, na podlagi tega pa vsakomur lahko pripravili in postregli povsem personaliziran suši, ki bo ustrezal nutricionističnim potrebam njihovega telesa. S tem pa znanost in tehnologija še ne bosta rekli zadnje pri pripravi sušija, saj bodo tega nato natisnili s posebnim 3D-tiskalnikom, ki namesto papirja ali plastičnih figuric tiska – hrano.
image
Uživanje v sušiju nikoli več ne bo enako.

Japonska je že od nekaj ena vodilnih držav na področju novih tehnologij, zdaj pa bodo to vnesli še v pripravo njihove morda najbolj znane jedi, sušija. Miniaturna in že na pogled nadvse elegantna jed iz osnove kuhanega kisanega riža z dodatki, kot so morski sadeži, zelenjava in tropsko sadje, bo v prihajajoči restavraciji mega personalizirana, saj bo vsak grižljaj nastal na podlagi biometričnih podatkov posameznega gosta. Ta bo po rezervaciji mize na dom dobil poseben komplet za odvzem blata, urina in sline, iz vzorcev pa bodo znanstveniki v restavraciji razbrali prehrambne potrebe gosta, torej katerih snovi v njegovem telesu najbolj primanjkuje. Podatke bodo poslali v poseben 3D-tiskalnik, ustvarjen za personalizirane sušije, da bo natisnil jed. Vanjo bodo ob osnovnem rižu in dodatnih sestavinah namreč dodali hranljive snovi, ki jih jedcu primanjkuje.
image
Z rezervacijo boste prejeli komplet za odvzem blata, urina in sline.

In naloga kuharja? No, kuhar bo kockastemu sušiju, ki bo prišel iz tiskalnika – morda iz zamrznjenega lignja, ki ga bo tiskalnik obdal s plastjo riža in hobotnice –, dodal omakico ali dve in ga postregel. 
Deli s prijatelji