Predstavitvena informacija

Večna težava - kje sušiti perilo pozimi?

Zima je čas, ko vremenske razmere skupaj z nizkimi temperaturami onemogočajo sušenje perila na zraku, zato je sušenje potrebno prestaviti v notranje prostore. To je predvsem velik izziv, če nimate sušilnega stroja, saj za sušenje potrebujete dovolj prostora, hkrati pa tvegate nastanek zdravstvenih težav, ki lahko nastanejo zaradi prevelike vlage. Kje in kako je torej najbolj optimalno sušiti perilo pozimi?
 
Fotografija: Izognite se astmi in drugim boleznim dihal FOTO: Harvey Norman
Odpri galerijo
Izognite se astmi in drugim boleznim dihal FOTO: Harvey Norman

Izognite se astmi in drugim boleznim dihal
Ko sušite perilo v zaprtem stanovanju na stojalu, se raven vlage v prostoru zviša za kar 30 odstotkov. Ne verjamete? Recimo, da ste ravno pobrali sveže oprano perilo iz pralnega stroja in ga obesili na stojalo sredi dnevne sobe. Če imate zaprta okna, boste že v zelo kratkem času opazili, da se je na njih začel nabirati kondenz, četudi boste ob tem imeli vklopljeno gretje. Če bi vso to vlago med sušenjem ujeli, bi z njo napolnili posodo, ki drži od 2 do 2,5 litra vode.
 
V vlažnih prostorih nastanejo idealne razmere za razvoj nekaterih nevarnih bakterij, glivic in plesni, ki lahko vplivajo na nastanek astme in drugih bolezni dihal ali pa obstoječe zdravstvene težave le še poslabšajo. Toda izpostavljena niso samo dihala, ob sušenju perila na stojalu se poleg vlage v zrak sproščajo tudi kemijske spojine iz detergenta za pranje in mehčalca. Med njimi sta najbolj pogosta acetaldehid oz. etanalin benzen, ki povzročata tudi draženje kože in sluznice, glavobol in možnost nastanka alergij.
 
Za do zdravja prijazno sušenje bi morali prostor, kjer sušite mokro perilo, nujno zračiti. Še bolje pa bi bilo, če bi lahko v prostoru ustvarili prepih. Vendar pa je to pozimi, ko se živo srebro spusti tudi krepko pod ničlo, žal nemogoče. Vsemu naštetemu se lahko takoj izognete z uporabo sušilnega stroja. Vendar pa ima sušenje perila v sušilnem stroju poleg ugodnega vpliva na zdravje tudi druge prednosti.

FOTO: Harvey Norman
FOTO: Harvey Norman

Sušilni stroj – najboljši prijatelj vaših oblačil
Ste vedeli, da način sušenja vpliva na videz in kakovost oblačil? Oblačila, posušena v sušilnem stroju, so vselej mehka, prijetnega vonja in enakega barvnega odtenka kot pred sušenjem, če dosledno upoštevate označbe na etiketi in sušite na primernem programu. V tem primeru bo perilo tudi manj zmečkano, kar posledično pomeni manjši kup za likanje in prihranek časa.

Z uporabo sušilnega stroja lahko odpišete tudi neprijeten vonj oblačil. V zelo majhnih stanovanjih se oblačila na stojalu zlahka navzamejo vonja iz kuhinje oz. drugih vonjav, medtem ko v bobnu sušilnega stroja obdržijo svež vonj po opranem. Prav tako se rado zgodi, da perilo na stojalu zaradi počasnejšega sušenja jeseni in pozimi dobi neprijeten vonj po vlagi ali celo plesni. Sušilni stroj svoje delo opravi hitro, zato se lahko od nezaželenih vonjav poslovite za vedno.

FOTO: Harvey Norman
FOTO: Harvey Norman

Trikratni prihranek

Čas je denar

Kot smo že omenili, s sušenjem perila v sušilnem stroju prihranite čas pri likanju, poleg tega pa vam ostane tudi čas, ki ste ga prej namenjali obešanju in dolgotrajnemu čakanju, da bo perilo suho.

Prihranek prostora
Zlasti v manjših stanovanjih, kjer je vsak dodatni kvadratni centimeter vreden zlata, zna biti stojalo s perilom večkrat v napoto kot ne. Ena od praktičnih rešitev v takem primeru je namestitev sušilnega stroja nad pralni stroj. Če tudi za to nimate dovolj prostora, ne skrbite, saj so danes naprodaj že izjemno kakovostni pralno-sušilni stroji, ki združujejo dve funkciji v eno.

FOTO: Harvey Norman
FOTO: Harvey Norman

Manjša poraba električne energije
Na vrh »varčne lestvice« se uvrščajo sušilni stroji razreda A+++. Ti porabijo do 50 odstotkov manj elektrike, medtem ko razred A++ in razred A+ privarčujeta do 40 odstotkov energije. K prihranku električne energije pa prispeva tudi toplotna črpalka. Sušilni stroji s toplotno črpalko so namreč energijsko bolj učinkoviti in nežnejši do perila kot sušilci brez toplotne črpalke. Za dodatno varčnost pa poskrbi tudi inventerski motor, ki poleg manjše porabe zagotavlja še tišje delovanje in daljšo življenjsko dobo stroja.

Podaljšajte življenjsko dobo sušilnega stroja z rednim čiščenjem​

FOTO: Harvey Norman
FOTO: Harvey Norman

Za optimalno delovanje sušilnega stroja je potrebno čiščenje filtrov po vsakem sušenju. Čisti filtri omogočajo dobro kroženje zraka, zmanjšajo porabo energije in skrajšajo čas sušenja perila. Sicer se navodila za čiščenje filtrov razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, a najbolje bo, da filter za vlakna očistite po vsakem sušenju. Če uporabljate kondenzacijski sušilni stroj, pa ne pozabite še na stalno praznjenje zbirne posode.

Pozabite na zamudno obešanje perila, kondenz na oknih in kupe oblačil za likanje, preverite ugodno ponudbo sušilnih strojev na www.harveynorman.si.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije