PERNATI LJUBLJENCI

Tudi ptica je del družine

Pernati ljubljenci imajo radi pozornost in družbo; potrebujejo kakovostno nego in ustrezen življenjski prostor.
Fotografija: Rade imajo pozornost, zato jih redno crkljajmo.
Odpri galerijo
Rade imajo pozornost, zato jih redno crkljajmo.

Marsikdo si želi domače živali, a žal niso vsi primerni kandidati za lastnika hišnega ljubljenca. Tudi če gre za žival, ki je ni treba vsak dan peljati na sprehod in ki ji v bivalnem okolju zlahka omejimo gibanje. Denimo, ptico. Mnogi izberejo papigo ali kanarčka ter zadnja leta tudi kokoško prav zato, ker so prepričani, da bo s pernatim ljubljencem manj dela, a se motijo, opozarjajo poznavalci.
Skrajno neprimerno bivalno okolje FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Skrajno neprimerno bivalno okolje FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Vsaka domača žival ima namreč svoje zahteve in potrebuje ljubezen ter nego in izdatno pozornost predvsem ob prihodu v nov dom. Lastnik ji mora tako kar se da olajšati spremembo okolja, kar pomeni predvsem natančne priprave v prostoru, v katerem bo bivala, kar je lahko pri pticah prav poseben izziv. Če boste torej svojo pernato ljubljenko redno puščali iz kletke na prostost, je nujno upoštevati nekaj varnostnih napotkov, da se ne bi zabavni trenutki prelevili v živo grozo in paniko.
Če boste svojo pernato ljubljenko redno spuščali iz kletke, poskrbite za varno okolje.
Če boste svojo pernato ljubljenko redno spuščali iz kletke, poskrbite za varno okolje.

Denimo, visoke omare, težko dostopne police nikakor niso primerno okolje za ptico: ta bo namreč skoraj zagotovo poiskala svoj prostor in mir daleč od dosega vaših rok, zato se lahko ptičja rekreacija kaj hitro sprevrže v vaše plezalne podvige in preizkušanje živcev, dokler ljubljenke ne privadite na odpoklic, če sta seveda oba pripravljena na učenje.

Velika okna, ogledala in zastekljena vrata so lahko smrtna past za vašo ljubljenko, zato proste polete raje prestavite v manj nevaren prostor. Pozorni bodite tudi na ventilatorje in zložljivo pohištvo, ki bi lahko ravno v nepravem trenutku spremenilo obliko, izpostavljene električne kable in nakit, katerih žvečenje bi bilo lahko usodno.


Nevarna so tudi pršila, čistila in druga morebiti strupena sredstva, ki bi lahko pokončala vašo ljubljenko, zato je treba ptico obvarovati pred hudim kakor majhnega otroka. In seveda, pred ptičjo rekreacijo prijazno odslovite druge svobodne hišne ljubljence; srečanja z mačko ali psom bi bila namreč lahko skrajno neprijetna.

In tudi če sklenete, da bo vaša pernata ljubljenka najbolj varna v kletki, mora biti njen dovolj velik domek postavljen na primerno mesto in seveda tudi ustrezno opremljen. Nikar je ne izključite iz živahnega dogajanja, tudi ptica je namreč del družine, glasovi domačih pa jo pomirjajo in zabavajo – kar seveda ne pomeni, da jo lahko izpostavljamo neznosnemu hrupu.


Ptice so zelo rade pri oknu, a jim raje prizanesite z morebitnim mačkom na preži na drugi strani stekla; ne pozabite še, da so občutljive za previsoke ali prenizke temperature, zato je treba najti ravno pravšnji kotiček stran od virov toplote ali prepiha. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije