VROČE POLETJE

Triki, ki pomagajo premagovati poletno vročino

Z nastopom vročinskega vala je dobro poznati načine, s katerimi bodo visoke temperature znosnejše.
Fotografija: Z ventilatorji bo poletna vročina znosnejša. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Z ventilatorji bo poletna vročina znosnejša. FOTO: Thinkstock

Končno je nastopilo pravo poletje z visokimi temperaturami, a to pomeni, da tudi v zavetju štirih sten pred njimi niste varni. Če ne sodite med tiste, ki svoje domove hladijo s klimatsko napravo, poglejte nekaj načinov, s katerimi bo vroče poletje znosnejše.

Izkoristite senčila

Takoj ko vzide sonce, spustite senčila, zaprite okna in vrata ter tako poskrbite, da vročina ne bo zašla v vaš dom.

Uporabite ventilatorje

Vsi pridejo prav: tisti na stropu, na tleh, na mizi, policah. Priskrbite si jih več, jih vklopite in ustvarili bodo prepih, ki vam bo pomagal skozi vroč dan.

Pohladite se z vodo

Umivalnik napolnite s hladno vodo in v njej namakajte stopala. Ali v hladno vodo namočite krpe in brisače ter jih polagajte na čelo, vrat in ramena. Pomaga tudi hladna prha, lahko pa z osvežujočo vodo napolnite plastenke z razpršilom in se večkrat poškropite.

Zadržujte se v pritličju

Če živite v hiši z nadstropji, se poleti zadržujte v spodnjih prostorih, saj je vroč zrak lažji od hladnega in potuje navzgor. Če se morate do spalnice povzpeti po stopnicah, bo v poletnih nočeh prijetneje spati na kavču v pritličju.

Izklopite dodatne vire toplote

Žarnice med gorenjem oddajajo toploto, zato jih prižigajte le, kadar je res nujno. Enako velja za računalnike in druge elektronske naprave. Vsaka stopinja se pozna. Prav tako jejte svežo, lahko hrano, ki je ni treba dolgo kuhati, na pečico pa v vročinskem valu raje pozabite.

Pijte dovolj vode

Poskrbite za primerno hidracijo, saj se telo ohlaja z znojenjem, z njim pa izgublja tekočino. Zaradi dehidracije je vročina manj znosna, vodi pa lahko dodate malo soli in soka limone, ki bosta pomagala nadomestiti zaradi znojenja izgubljene elektrolite.

Izogibajte se alkoholu in kofeinu

Ob visokih temperaturah se izogibajte alkoholnim in pijačam s kofeinom, kajti te spodbujajo dehidracijo.

Pred ventilator postavite led

Široko, plitvo posodo napolnite z ledom in jo postavite pred ventilator. Tako bo v stanovanju zrak hladnejši. Lahko pa napolnite plastenke z vodo, njihovo vsebino zamrznete in jih postavite pred ventilator. Tudi na takšen način je mogoče poskrbeti za hladnejši zrak in prijetnejše bivanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije